Tomašić: Ne odustajem od borbe s Gradskom toplanom!

KARLOVAC – Tajnik Regionalne organizacije zaštite potrošača, Željko Tomašić, nastavlja svoju borbu s Gradskom toplanom, s kojom se sudski spori zbog neplaćenih računa. Pismo naslovljeno “Priča jednog potrošača”, koje je Tomašić uputio medijima, prenosimo u cijelosti.

Gradom Karlovcem se šire vijesti kako sam izgubio spor sa Gradskom toplanom d.o.o. jer ne plaćam račune za „grijanje”, što je besmislica. Nijedan spor sa Gradskom toplanom nisam izgubio sa pravosnažnom presudom. Izgubio sam tužbu na Sudu časti, ali zato što sam odustao od daljeg dokazivanja s njima, jer je to sud koji su formirali i kontroliraju trgovci, a presude u korist potrošača su izuzetak kao demokratski ukras.

Bio sam među prvih 5 prema kojima je Gradska toplana pokrenula Ovršni postupak za 2012. godinu. Na moju žalbu predmet je predan sudu, a nijedna rasprava nije održana do sada. Toplana je pokrenula i drugi Ovršni postupak za 2013. godinu, na koji sam se također žalio i ni tu nije bilo nijedne rasprave. Tužio sam toplanu za mobbing zbog toga što mi mjesečno šalji račune, a ja nemam nikakav ugovor s njima. Sudac je promptno u Prvom stupnju prihvatio pojašnjenje odvjetničkog društva koje je angažirala Gradska toplana d.o.o. da nisam osporio da sam imam ugovor sa starom Toplanom i da se prijenosom koncesije prenio i taj ugovor. No ja sam sudu dostavio dokaze da Toplana d.o.o. (sada u stečaju) do kraja 2011. godine nije imala sklopljen nijedan ugovor s potrošačima, jer je pokrenut prekršajni postupak zbog neispunjenja Općih uvjeta za isporuku toplinske energije da u roku od 6 mjeseci od donošenja istim mora sklopiti ugovor s tarifnim kupcima. Ni tu nema rasprave, ali je zanimljivo da na raspravi po kojoj je sudac u Prvom stupnju donio odluku da odbacuje tužbu, kad je tuženik iznio obranu da nisam osporio ugovor sa starom toplanom, moja odvjetnica je zatražila da se saslušam osobno kao tužitelj, sudac to odbio. Ovo presedan u hrvatskoj sudskoj praksi da sudac odbija saslušati tužitelja. U Hrvatskoj samo potrošači moraju poštivati propise i zakone, ostali očigledno ne.

Radi bolje informiranosti građana javno izjavljujem da sam odrezao radijatore, ali da o tome nisam obavijestio Gradsku toplanu, jer ja s njom nemam nikakav ugovor pa nemam ni obveze ih o bilo čemu obavještavati. Da im pošaljem potvrdu o izdvajanju, automatizmom bi priznao da sam bio u ugovornom odnosu sa njima. Nisam odrezao radijatore da bi se izdvajao iz sustava, nego da me ne uvuku u sustav.

Grijem se preko radijatora na struju, a stalna temperatura u mom stanu je 23 stupnja (na radijatorima su termostati i grijem 24 sata dnevno). Tu temperaturu u mojoj zgradi ne postiže nijedan stan na sustavu centralnog grijanja, pa je sasvim jasno da se ne grijem od drugih stanova, nego drugi stanovi od mene. Hermetičko zatvaranje stana i smrzavanje nije ušteda, jer možda se neki postotak smanjiti račun za grijanje, ali će se povećati troškovi liječenja posebno djece i starijih osoba. Za grijanje mi nije bila potrebna veća snaga struje, jer sam isključio bojler za grijanje vode u kuhinji, a na bojler u kupaonici sam stavio tajmer tako da grije vodu samo kad je struja jeftinija. Za prošlu ogrjevnu nisam povećavao ratu struje. Po obračunu morao sam doplatiti 460 kn. Da, toliki su mi bili troškovi grijanja prošle zime, dok mi je društvo iz Gradske toplane d.o.o. uredno za to vrijeme slalo račune, na koje sam uredno podnosio prigovore, u visini od 5.876,46 kn, što je 13 puta više.

Nitko me ne može prisiliti da iz svoje mirovine izdvajam 13 puta više, nego je potrebno za grijanje, a to i nije u skladu sa potrošačkom politikom EU. Nažalost pravosuđe u Hrvatskoj djeluje po načelu da se u prvom stupnju okrivi potrošač, jer bar 50% će ih se uplašiti daljnjih velikih troškova sudskih sporova i odustati će pravne borbe. Zato sporovi koji na kraju završavaju u korist potrošača traju od 5 do 8 godina, a toplane za to vrijeme angažiraju skupa odvjetnička društva, plaćajući ih sredstvima naplaćenim od potrošača za grijanje, a koja nisu namijenjena vođenju sudskih sporova protiv njih samih.