cacib2

Vijenci i svijeće za blagdan Svih svetih

KARLOVAC – U povodu obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana zajednička izaslanstva MORH-a i MUP-a, Ministarstva branitelja i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici Karlovačke županije i Grada Karlovca položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja na groblju Jamadol.

Blagdan Svih svetih svetkovina je u Rimokatoličkoj crkvi kojom se slave svi sveci, kako oni koji su kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. U narodu se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova i spomenom na mrtve, no u Crkvi se spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava 2. studenog.

U posljednje vrijeme i u Hrvatsku je stigao običaj obilježavanja Noći vještica, a dok jedni svećenici pokušavaju na to odgovoriti organiziranjem svojih događaja, drugi smatraju da tome ne treba pridavati važnost.

Vojni kapelan Vlado Mandura tako kaže kako svojim vojnicima uvijek kaže: nemate se što tome čuditi ni diviti ni u tome sudjelovati, čak bih rekao da je to grešno jer je to krivovjerje, no ne bih ni u kojem slučaju ništa organizirao protiv toga jer se daje na važnosti, to je jedno praznovjerje i katolicima ne bi trebalo ništa značiti.

Ovih dana sigurno će se mnogi prisjetiti svojih najmilijih koji više nisu s njima, a sami prosudite želite li ili ne sudjelovati u obilježavanju Noći vještica.