kliziste_barsic

KARLOVAC – Broj klizšta na području grada iznosi iznimno visokih 135. Da bi cijeli proces išao brže Grad je angažirao dvije tvrtke koje rade procjene stanja klizišta kao i uzroke. Do sada ih je sanirano tek četiri, a sanacija je u tijeku na 20 klizišta.

– Postoje razna klizišta, tako su ona u blizini rijeka prepuštena Hrvatskim vodama na sanaciju, a ona u blizini cesta, Hrvatskim cestama. No ima i onih gdje su ljudi sami neodgovarajućom i nestručnom izgradnjom, ali u dobroj namjeri na neki način sudjelovali u klizištima, pojasnio je zamjenik gradonačelnika grada Karlovca Dubravko Delić.

Posebno zabrinjavajuć je podatak da je 20 klizišta u neposrednoj blizini obiteljskih kuća među kojima je i ono na Velikoj Jelsi kod obitelji Baršić, a koje je aktivirano 5. kolovoza. Iako je došlo do samog ruba kuće, a vatrogasci su već nekoliko puta intervenirali, sanacija čini se još nije u planu jer ne zna se uzrok iako mještani kažu da je zemlja otklizila navodno zbog puknuća vodovodne cijevi.

– Osobno sam obišao to klizište i moram vam reći da uzrok još nije utvrđen, ali kažem čim doznamo što je urok, pristupit ćemo sanaciji, kaže dogradonačelnik.

Osim što prijete kućama, dva klizišta ugrožavaju i Stari grad Dubovac. Jedno je i kod crkve Majke Božje Snježne, a pošto je riječ o crkvenom zemljištu, problem su imovinsko pravni odnosi. Tehničkog rješenja nema tako da ne znamo kako pristupiti sanaciji kad zemljište nije gradsko, zaključio je dogradonačelnik Delić.