cacib2

Mještani Belaja prisjetili se 4. studenog 1991. godine, ali i odali počast žrtvama 2. svjetskog rata

BELAJ – Svojih stradalih prisjetili su se mještani Belaja, mjesta koje je danas bilo domaćin skupa sjećanja stradalim hrvatskim civilima i braniteljima. Svečanost je počela misom u Crkvi Majke Božje Fatimske koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić u znak sjećanja na proboj neprijateljskih tenkova iz Logorišta i stradale žrtve branitelja i civila u ovoj akciji.

4. studenog navršit će se 23 godine od izlaska JNA iz vojarne Logorište i pohoda na ovaj kraj. Nadmoćni u naoružanju, popraćeni avijacijom i topništvom, tenkovima i pješaštvom nisu uspjeli osvojiti prostor od Logorišta do Barilovića i šire, ali su razorili škole, crkve, više od 400 kuća i gospodarskih objekata, stradalo je 30 civila i vojnika, a zaustavili su ih pripadnici 137., 110., 2. gardijske brigade i pripadnici narodne zaštite zahvaljujući hrabrosti i domoljublju, rečeno je na obilježavanju.

Svake godine u spomen na žrtve Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata i poraća na Belaju se sastane mnoštvo ljudi kako bi se poklonili onima koji su život dali za Hrvatsku. Moramo se prisjećati, kako se ne bi ponovilo, iz povijesti treba učiti, opraštati da, ali zaboraviti ne. Iz tog razloga podignuto je i spomen obilježje kao trajna uspomena na 654 žrtve ovog kraja. Općina Barilović nikad nije zaboravila svoje poginule, od tri tisuće stanovnika dala je tisuću hrvatskih branitelja, kaže načelnik Dražen Peraković.

Obaveza svih jest da zajedno gradimo bolje sutra, zbog generacija koje dolaze. Žrtve ne smijemo zaboraviti, a neka nam budu poticaj da zajedničkim snagama gradimo pravedniju i svjetliju budućnost.