Dostavite dokumentaciju za legalizaciju, kako vaš zahtjev ne bi bio odbačen

KARLOVAC – Upravni odjel za poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja Grada Karlovca poziva građane koji su podnijeli zahtjeve za legalizaciju da reagiraju na zaključke voditelja postupka.

Tako poručuju kako treba obratiti pažnju na to da ukoliko je podneseni zahtjev bio prazan, odnosno ako ne sadrži potrebnu dokumentaciju predviđenu zakonom, Upravni odjel šalje zaključak sukladno čl. 73 st. 1. Zakona o općem upravnom postupku po kojem podnositelj u određenom roku mora dopuniti zahtjev na način da dostavi dokumentaciju koja je propisana zakonom. Sva zakonom propisana dokumentacija je navedena u zaključku, a Zakon podnositelje obvezuje na angažiranje ovlaštenih osoba koje će im tu dokumentaciju izraditi.

– Obzirom da velik broj građana nema dostatnih sredstava za financiranje nužne dokumentacije, ili postoje drugi razlozi za nepostupanje po zaključcima Upravnog odjela, gradska služba izlazi u susret građanima i daje dodatne rokove za dopunu zahtjeva. Međutim, mole se građani da dodatne i produžene rokove poštuju i ne odgađaju dostavu dokumentacije i po nekoliko mjeseci. Upravni odjel nakon određenog roka obvezan je po Zakonu zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju odbaciti, a naknadni zahtjev građana za povrat u prijašnje stanje nije moguć ako ne postoji opravdan razlog zbog kojeg podnositelj zahtjeva nije dostavio potrebnu dokumentaciju, stoji u priopćenju iz Grada.

Stoga, kako se ne bi ovakve situacije i dalje događale, a za podnositelje zahtjeva proizvele štetne posljedice, Upravni odjel moli podnositelje zahtjeva da postupe po zaključcima, što znači da i telefonom mogu kontaktirati Odjel i zatražiti dodatan razuman rok, odnosno dostaviti pisani zahtjev kojim traže produženje roka. Propuštanjem rokova i nereagiranjem građani dolaze u situaciju da im je onemogućena legalizacija prema posebnom Zakonu i tada podliježu isključivo Zakonu o gradnji i Zakonu o prostornom uređenju, što dodatno komplicira i poskupljuje daljnje postupanje.