Napreduju radovi na novom vrtiću na Švarči

KARLOVAC – Možda već na proljeće, a najkasnije s početkom nove pedagoške godine, novi vrtić na Švarči otvorit će svoja vrata malim korisnicima. Projekt vrijedan ukupno 18 milijuna kuna za sada napreduje u skladu sa zadanim rokovima, a projektiran je kao dječji vrtić koji će primiti tri jasličke i pet vrtićnih skupina, odnosno kapacitet će biti ukupno 150-ero djece. Sami radovi trebali bi biti dovršeni početkom iduće godine, no nakon toga slijede još i tehnički pregled te čekanje na uporabnu dozvolu, kaže gradska pročelnica Martina Furdek Hajdin, koja je danas zajedno s gradonačelnikom Damirom Jelićom i pročelnicom za školstvo Andrejom Navijalić obišla gradilište na Švarči.

Novi vrtić gradi se kao niskoenergetski objekt, energetskog razreda A, a osim prostora za boravak djece, sastojat će se, između ostalog, od polivalentne dvorane, dječje knjižnice, kuhinje i praonice, a u krugu vrtića bit će izgrađeno i igralište s raznim popratnim sadržajima.

Vrtić na Švarči djelomično će riješiti dugogodišnji problem nedostatka smještajnih kapaciteta u karlovačkim gradskim vrtićima, no u samom početku ne u većoj mjeri, budući da za iduću godinu iz gradske uprave najavljuju rekonstrukciju vrtića na Gazi, te će za vrijeme dok se ona bude odvijala djeca s Gaze biti privremeno preseljena upravo na Švarču.

Dugoročno je u planu  i rješavanje vrtića u Grabriku i na Rakovcu, čime bi se, kaže gradonačelnik Jelić, zaokružila priča o osiguravanju adekvatnog smještaja za svu karlovačku djecu. Riječ je, ističe, o tridesetogodišnjem zaostatku koji neće biti moguće riješiti u razdoblju kraćem od desetak godina. U tom kontekstu gradonačelnik se osvruo i na najavljeno poskupljenje smještaja u vrtićima, poručivši građanima da je nemoguće istovremeno ostaviti iste cijene i riješiti listu čekanja, odnosno proširiti smještajne kapacitete.