Snježana Erdeljac : MIOŠ se neće preseliti dok se ne uredi novi prostor, kad će to biti ne zna se

KARLOVAC – Već neko vrijeme priča se o preseljenju Mješovito industrijsko obrtničke škole, no do toga neće doći tako skoro, barem je tako uvjerena ravnateljica ove škole Snježana Erdeljac. Dok ne bude riješen adekvatan prostor za koji je potrebno iznaći financijska sredstva učenici MIOŠ-a nastavu će pohađati u Domobranskoj ulici.

MIOŠ je već godinama podstanar,prostor koji koriste u vlasništvu je OŠ Braće Seljan, stoga je županija, ali i Agencija za strukovno obrazovanje stava da je ovoj školi potreban kvalitetniji prostor. Najveći problem kod preseljenja bit će uređenje praktikuma, kojih ova škola ima sedam.

Razmišlja se o prostoru Prirodoslovne škole u kojoj se MIOŠ i nalazio prije nego su ove škole podijeljene u dvije. Naime ta škola ima velik neiskorišten prostor, no do uređenja praktikuma o preseljenju u MIOŠ-u smatraju da nema smisla.

Još uvijek se ne zna tko bi snosio troškove uređenja prostora, bi li to bilo samo nadležno Ministarstvo, bi li tu sudjelovali i županija kao osnivač MIOŠ-a i grad kao osnivač OŠ Braće Seljan, to su pitanja na koje odgovora još nema. U prostor u Domobranskoj je od 1998. godine uloženo više od 3 milijuna kuna, a u školi smatraju da imaju pravo na povrat tih sredstava. Pravna cjeloviotost škole ne bi trebala biti upitna, barem je tako obećano, odnosno MIOŠ i Prirodoslovna ne bi postale jedna škola, već bi bile dvije škole pod istim krovom.

MIOŠ je perspektivna strukovna škola, osobito što je strukovno obrazovanje prepoznato u europskoj uniji, a učenici ove škole uglavnom ne završavaju na zavodu za zapošljavanje, već pronalaze posao ili nastavljaju školovanje, kaže ravnateljica Snježana Erdeljac.