Sretni tjedan u gradskoj knjižnici, vratite knjige bez zakasnine!

KARLOVAC – Od 60-ak tisuća stanovnika koliko ih broji Karlovac, samo njih šestina posjećuje knjižnicu. Naime, u Gradsku knjižnicu “Ivan Goran Kovačić “ godišnje se učlanjuje između 9.500 i 10.000 korisnika.  Iako uzimajući u obzir broj stanovnika grada, ali i okolnih općina u kojima ne postoje knjižnice, broj korisnika realno nije velik, u knjižnici nisu nezadovoljni, već ističu da ta brojka konstanta već niz godina, te da bez obzira na nove medije i ekonomsku krizu ne bilježe pad broja korisnika.

 – Recimo da smo relativno zadovoljni. Mogao bi taj broj biti i veći, ali treba imati na umu da se često i cijele obitelji koriste jednom iskaznicom. Bilo bi lijepo kada bi svaki član obitelji imao svoju iskaznicu, ali svjesni smo teške ekonomske situacije, pa to toleriramo. Znamo da su vremena takva i nabitnije nam je da zadržimo naše članove – kaže ravnateljica knjižnice Frida Bišćan.

Dobar dio ljubitelja knjige nalažost nije financijski u mogućnosti kupovati knjige za vlastitu kućnu biblioteku, stoga je za njih upravo knjižnica idealno rješenje. No, zbog teške ekonomske situacije u gradu, mnogo je onih kojima je i 30 kuna koliko iznosi članarina, jednostavno previše. U Gradskoj knjižnici i takvim građanima nastoje izaći u susret. Toga jednom godišnje, na Dan knjižnice, 1. ožujka, organiziraju akciju besplatnog upisa.

No, među korisnicima karlovačke knjižnice je i 200-ak onih koji nisu redovni u vraćanju knjiga, već im posuđene knjige mjesecima, pa čak i godinama, stoje zaboravljene na kućnim policama. Rekorder među njima je korisnik koji knjige nije vratio čak pet godina. Kako bi takvim korisnicima izišli u susret, ali i kako bi vratili knjige na police knjižnice, u povodu Mjeseca hrvatske knjige, Gradska knjižnica i ove godine organizira tzv. Sretni tjedan, koji će trajati od 11. do 15. studenog. U tom periodu zaboravljene knjige možete vratiti bez zakasnine.

– Dakle, pregledajte svoje police, zavirite ispod kreveta, i ako kod kuće držite zaboravljene knjige vratite ih u tom periodu u knjižnicu. Ne trebate se sramiti niti bojati, bit ćete dobrodošli, jer nama je svaka knjiga jako bitna – poručuje Bišćan.

Dodajmo na kraju porazni podatak da Hrvati prema istraživanju Centra Gfk čitaju ispod svjetskoga prosjeka, manje od pola stanovnika Hrvatske pročita jednu knjigu mjesečno. Kao razlog zbog kojeg ne kupuju knjige, 51 posto navodi da im knjige ne trebaju i da ih ne zanimaju, financije su razlog kod 24 posto ispitanika, dok iz knjižnice posuđuje 10 posto građana.