Conpasta u Karlovcu!

KARLOVAC Danas i sutra Karlovac je domaćin međunarodnog kongresa tjedstenine. Naime već 6. po redu Conpasta (ili u prijevodu “sa pastom”) uključio je 14 zemalja. Tako je svoje specijalitete sa tjesteninom danas predstavila Italija, Slovenija, Austrija, Gruzija, Armenija, Izrael, Albanija, Palestina I naravno Hrvatska. Sutra ćete imati prilike kušati jela iz Češke, Slovenije i Tunisa. U sklopu Conpaste bit će prikazano 120 vrsta jela s naglaskom na tjesteninu, čime se želi naglasiti što svijet ima u svojoj bogatoj riznici. Međunarodni kongres tjestenine postat će tradicija u Karlovcu, rekao je organizator i vlasnik Conpaste Stjepan Odobašić.

Odobašić naglašava da treba nešto učiniti, treba to Hrvatsko bogatstvo izvornih tjestenina na neki način valorizirati. Za primjer, prošle je godine promet sa izvornim proizvodima i jelima u EU bio 50 milijardi eura. Na samo tome, može se uočiti vrijednost i koji su tu potencijali za našu izvornu snagu. U Hrvatskoj se proizvede na godinu 18 tona tjestenine, dok Italija 3 miliona 200 tisuća tona, što ne čudi, budući da je talijanska tjestenina prepoznata u cijelom svijetu, naglasio je Odobašić.

Karlovačka županija sa nekim svojim jelima ima preduvjet postati zaštićeno jelo.

Ivan Borovac predsjednik Udruge kuhara Karlovačke županije naglašava da bi se trebali više trudili glede prepoznatljivosti vlastite kuhinje, prvenstveno tjestenine jer iako je Karlovac tranzitan grad, malo koji posjetitelj će se ovdje duže zadržati.

Turistički stol svake zemlje vapi za novim i do sada nepoznatim okusima. Tjestenina je dio naše svakodnevice bilo na skromnom ili na bogatom svjetskom stolu. Ona je ljubimica i bogatih i siromašnih. Ona je srce gastronomije. Želja organizatora je da se na skupu promoviraju najnovija dostignuća u proizvodnji tjestenine, te daju odgovori kako do sada zaboravljene i manje poznate vrste tjestenine u svijetu promovirati posebice, u svakodnevnoj prehrani i gastronomiji.