Mrzljak: Odstupit ću kad to zatraži gradonačelnik, a ne oporba!

KARLOVAC – Da gradske tvrtke olako troše novac poreznih obveznika više nažalost gotovo i nije vijest, no srećom dio javnosti još je uvijek svjestan da bi ipak trebalo biti drugačije. Najnoviji primjer u Karlovcu je slučaj koji se dogodio u Vodovodu i kanalizaciji, odnosno nagodba koju je direktor tvrtke sklopio sa sada već bivšim zaposlenikom. Tema je to o kojoj se već dulje vrijeme raspravlja u kuloarima, a više o njoj moglo se čuti na jučerašnjem aktualcu Gradskog vijeća.

Suđenje za mobing protiv direktora Vodovoda i kanalizacije Ivana Mrzljaka, podsjetimo, počelo je u ožujku. Tužbu je podnio bivši zaposlenik ove gradske tvrtke Krešimir Veble, inače jedna od najzaslužnijih osoba za 36 milijuna kuna vrijedan ISPA projekt izgradnje pročistača otpadnih voda. Mrzljakovim dolaskom na mjesto direktora Veble je, prema navodima iz tužbe, degradiran. Mrzljaka je teretio za vrijeđanje, zastrašivanje, prijetnje, uznemiravanje, izricanje neosnovanih opomena i niz radnji s jednim ciljem – da mu se onemogući rad. Sudski spor ljetos je obustavljen jer je Veble povukao tužbu, a nekako u to vrijeme napustio je i tvrtku koja mu se obvezala isplatiti otpremninu i dokupiti radni staž koji mu je nedostajao do umirovljenja. No vijećnici oporbe upozoravaju da Mrzljak nije imao pravo koristiti novac koji nije njegov kako bi riješio ovu situaciju.

– Kada ćete podnijeti ostavku – Mrzljaka je zapitao SDP-ov Nikola Badovinac.

Direktor Vodovoda i kanalizacije pak ističe da Veble nije jedini koji je iz ViK-a otišao u prijevremenu mirovinu. Na taj način, kaže, tvrtku je posljednjih pet godina napustilo 30-ak zaposlenika. Svaki puta je to učinjeno na zahtjev samih radnika, kao i u slučaju Veble, tvrdi Mrzljak te ističe da odluku o isplati otpremnine i dokupa staža za Veblea nije donio sam, već nakon konzultacija s pravnom službom i Nadzornim odborom, ali i kolegijem unutar tvrtke s kojim je raspravio financijske i organizacijske posljedice takve odluke.

Cifra od 700.000 kuna o kojoj se u javnosti govori nije točna, tvrdi direktor Mrzljak, te kaže da se radi o 158.000 kuna.

Stoji li gradonačelnik iza Mrzljakove odluke u slučaju Veble, zanimalo je nezavisnog vijećnika Davora Petračića, na što mu je gradonačelnik odgovorio potvrdno. Petračić također poručuje da je riječ o štetnom ugovoru za Grad Karlovac.

Zanimljivo je da ugovor između ViK-a i Krešimira Veblea također sadržava odredbu da između ove dvije stranke više nije moguća poslovna suradnja ni u jednom obliku. Dodajmo na kraju i podatak da se 158.000 kuna koje je spomenuo direktor Mrzljak odnosi samo na trošak otpremnine za bivšeg radnika, dok je iznos koji je tvrtka potrošila za dokup njegova staža za javnost i dalje tajna.