cacib2

Sjećanje na 17-ero poginulih branitelja u Draganićkim Mrzljakima

DRAGANIĆ – Prije točno 23 godine na današnji datum, u Draganićkim Mrzljakima smrtno je stradalo 17-ero pripadnika 129. brigade Hrvatske vojske, koji su poginuli prilikom napada neprijateljskih aviona na barake u kojima su u tom trenutku ručali. Bio je to jedan od najkrvavijih događaja u Domovinskom ratu, u kojemu je na jednom mjestu u istovremeno stradalo najviše branitelja. Tragičnih događanja iz 8. studenog 1991. godine danas su se prisjetili članovi Udruge pripadnika ove brigade.

U suradnji s udrugom Zraka iz Draganića organizirali su 3. memorijalnu utrku, kojoj je ove godine prisustvovalo čak 85 sudionika. Najbrži je bio Zoran Jozić iz ekipe Oružanih snaga Republike Hrvatske. U muškoj kategoriji drugo mjesto osvojio je Damir Balaško iz Atletskog kluba “Oroslavje”, a treći je bio Stanislav Kralj iz Atletskog kluba “Matric” iz Novog Mesta. Od žena je najbrža bila Anita Antolković iz Atletskog kluba “Maksimir”.

Inače, petnaest kilometara dugoj memorijalnoj utrci u spomen na poginule branitelje iz godine u godinu odaziva se sve više sudionika, što organizatore posebno veseli, jer, kažu, žele održati aktivno sjećanje na događaje koji su se dogodili na ovom području u Domovinskom ratu.

Obilježavanje obljetnice pogibije 17-ero branitelja u Draganićkim Mrzljakima tradicionalno će se nastaviti svetom misom ispred kapelice podignute upravo na mjestu njihova stradavanja.