jelic_damir

KARLOVAC – Ekonomičnost rada gradskih tvrtki, broj zaposlenih koji u njima rade, način na koji dolaze na radna mjesta i kako s njih odlaze, teme su koje predstavljaju vječni kamen spoticanja između gradske vlasti i oporbe. Iznimka nije bila ni posljednja sjednica karlovačkog Gradskog vijeća, na čijem se aktualnom satu raspravljalo o nekoliko spornih slučajeva.

Nedavni val otkaza u Hrvatskim šumama upravitelju karlovačke podružnice ovog državnog poduzeća Davorinu Andrijaševiću očito je poslužio kao inspiracija da još jednom postavi pitanje koliko je ekonomičan rad u karlovačkim gradskim tvrtkama i što se radi na tome kako bi se situacija popravila.

U posljednjih desetak godina koliko je HDZ na vlasti u Karlovcu, broj zaposlenih u tvrtkama u gradskom vlasništvu smanjen je za 44 radnika, odgovorio mu je gradonačelnik Damir Jelić.

Smanjivanju broja zaposlenih u sustavu gradskih tvrtki pridonijeli su i nedavni otkazi u Karlovačkom tjedniku, gradskom mediju koji je pripojen Radio Karlovcu. Pritom je bez posla ostalo četvero radnika, a sporno je da se među otpuštenima našla i novinarka s VSS i diplomom Fakulteta političkih znanosti, i to sa paradoksalnim obrazloženjem otkaza.

– Kako je moguće da je otkaz dobila baš osoba koja je diplomirani politolog, a osim toga je samohrana majka dvoje djece s kojima živi u podstanarskom stanu, i to s obrazloženjem da nema potrebnu stručno spremu za posao koji obavlja, dok su istovremeno radna mjesta zadržale osobe koje su završile Gimnaziju ili pak imaju neka inženjerska zanimanja. Zašto je baš ona dobila otkaz – zanimalo je SDP-ovu Marinu Novaković Matanić.

Iako odgovor od prozvanog direktora nije dobila, umjesto njega stiglo je obećanje gradonačelnika.

– Pokušat ćemo to riješiti unutar našeg sustava. Već se otvaraju neke mogućnosti, no nije na meni da prejudiciram buduće natječaje. No dat ćemo si truda da to riješimo jer to govori o našoj socijalnij osjetljivosti ili neosjetljivosti, u svakom slučaju pokazujemo jasnu sliku Grada Karlovca, na što smo usmjereni – rekao je Jelić.

Hoće li obećanje biti ispunjeno, preostaje za vidjeti. Ono što je sigurno da jedna karlovačka obitelj s nestrpljenjem i strepnjom čeka rasplet ove situacije, koja bi, ukoliko se ne pronađe rješenje, mogla imati teške socijalne posljedice.