Dr. Crnica: Top lista bolnica me ne zabrinjava; nema mjesta panici

KARLOVAC – Karlovačka Opća bolnica nalazi na pretposljednjem mjestu top liste najboljih bolnica u Hrvatskoj. Riječ je o top listi koju je danas ekskluzivno objavio Jutarnji list, a od karlovačke Bolnice gora je samo Opća bolnica “Hrvatski ponos” u Kninu. Ogulinska bolnica našla se pak na 25. mjestu liste koja broji 28 hrvatskih zdravstvenih ustanova.

Rangiranje je u 28 hrvatskih bolnica krenulo s pet kriterija, a potom će se njihov broj postepeno širiti. U prvom ‘naletu’ prikupljali su se podaci o pokazateljima učinkovitosti i to ‘obrtaj’ pacijenta po krevetu odnosno broj slučajeva koji se tijekom godine liječi po jednom bolničkom krevetu. Drugi kriterij je bio ukupan broj specijalističkih kreveta po liječniku. Također su se pratila tri pokazatelja kvalitete i to opća stopa smrtnosti, postotak liječenja u dnevnoj bolnici kao i postotak slučajeva jednodnevne kirugije kod operacije sive mrene. Podaci se odnose na prvih devet mjeseci ove godine. Objavu liste komentirao je i sanacijski upravitelj karlovačke Bolnice dr. Suad Crnica, kazavši da nema mjesta panici, te da ga objava liste ne zabrinjava.

Već spomenuti kriterij broja kreveta koji je i srušio karlovačku Bolnicu na predzadnje mjesto, u posljednje vrijeme se dosta promijenio. Budući da i dalje rade na uređenju, u bolnici napominju da će se pozicija karlovačke bolnice na ovoj ljestvici sigurno u budućnosti promijeniti.

Ubuduće će se pratiti i stopa smrtnosti od srčanog i moždanog udara kao i duljina liječenja bolesnika s najčešćim dijagnozama. Tek nakon duljeg lošijeg vremenskog perioda možemo razmišljati o promjenama, napominje doktor Crnica, no već se radi na poboljšanju funkcioniranja cijele bolnice.

Da karlovačka Bolnica i dalje radi na poboljšanju zdravstvene usluge je i najava otvaranja novouređenog odjela pedijatrije, koji bi nove prostorije malim pacijentima trebao otvoriti već u prosincu.