cacib1

Saborsko se prisjetilo 23. godišnjice stradavanja i okupacije

SABORSKO – Mjesto masovne grobnice u Saborskom i danas je otvoreno kao i rane mještana koje nisu zacijelile niti 23 godine nakon stradavanja i okupacije ovog mjesta. 12. studenog 1991. godine cijela Hrvatska znala je za Saborsko tada prozvano ”malim Vukovarom”, a danas su se mještani prisjetili dana kada su bili prisiljeni napustiti svoje domove bježeći pred neprijateljem. Toga dana, 12. studenog 1991. godine, pripadnici paravojnih formacija potpmognuti snagama JNA, napali su ovu malu općinu, te s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova srušili sve kuće i župnu crkvu te uništili mjesto do temelja, prisjetila se tih mučnih dana Kata Sertić, medicinska sestra i sudionica Domovinskog rata.

Saborsko je izgubilo 51 svog sumještana od kojih su polovica bili civili. Oslobođenjem Hrvatske olujne 1995. godine stiglo je olakšanje, ali za mještane Saborskog tuga, bol, patnja i suze. Kada su se vratili Saborsko je bilo neprepoznatljivo, kuće porušene do temelja, a najveći šok bile su masovne grobnice. Ni danas, kaže Kata Sertić, nije nam jasno kakav je to mračan um koji je bio sposoban učiniti sve da nestane Hrvatska. Srećom, dodaje, nisu uspjeli.

Vodstvo općine Saborsko na čelu s načelnikom Markom Bićanićem, ali i izaslanstva Karlovačke županije, vojske, policije, braniteljskih udruga, gradova i općina naše županije polaganjem vijenaca poklonilo se žrtvi stradanja, a održana je i misa zadušnica u crkvi Sv. Ivana Nepomuka, koju je predvodio gospićko-senjski biskup, mons. Mile Bogović.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/saborsko_12112014/*{/rokbox}