Od danas do 15. travnja obavezna zimska oprema na zimskim dionicama cesta

KARLOVAC – Od danas, pa do 15. travnja iduće godine obavezna je uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj i odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, podsjećaju vozače iz Hrvatskog auto kluba.

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske kotače.

Zimska oprema autobusa i teretnih vozila su zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg postavljeni na pogonske kotače, a ako zbog tehničkih razloga lanci ne mogu na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S).

Zatekne li prometna policija vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.