cacib2

Gradonačelnik prihvatio bijelu vrpcu i započeo kampanju protiv nasilja nad ženama

KARLOVAC – Širom svijeta već se 30 godina na današnji dan, 25. studenoga, obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Taj datum izabran je u znak sjećanja na sestre Mirabel koje je brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj Republici 1960. godine. U Karlovcu je tim povodom započela kampanja “Bijele vrpce – 16 dana aktivizma”.

Kampanju Bijele vrpce pokrenula je Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije u suradnji s Mrežom žena s invaliditetom. Kampanja je započela simbolično na susretu s karlovačkim gradonačelnikom, koji je prihvaćajući bijelu vrpcu u kampanju uključio i Grad Karlovac.

Kampanja je posvećena podizanju svijesti o rodno uvjetovanom nasilju kao pitanju ljudskog prava, jačanju lokalnog djelovanja posvećenog borbi protiv nasilja nad ženama, promicanju spolne ravnopravnosti, te učenju o zdravim ravnopravnim odnosima, zaštiti i sprečavanju nasilja nad ženama.

Inače, od 2007. ženama s invaliditetom na raspolaganju je SOS telefon, koji je do sada primio oko 1300 poziva u kojima je prijavljena neka vrsta nasilja. Broj 014813999 možete zvati srijedom od 16 do 18 sati, a iz Udruge pozivaju žene s invaliditetom da se jave s bilo kojim problemom s kojim se u svakodnevnom životu susretnu. Stručni suradnici obećavaju da će pokušati pomoći svakome tko nazove.