Tjedan kontrole ispravnosti vozila – ove godine povećan broj vozila upućenih na izvanredni tehnički

KARLOVAC – Ovaj tjedan Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatski autoklub, Centar za vozila Hrvatske i stanice za redovni tehnički pregled vozila pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa provode preventivno sigurnosnu akciju nadzora tehničke ispravnosti vozila. Riječ je o akciji koja vozačima skreće pozornost na moguće neispravnosti njihovih limenih ljubimaca, a stanje kočnica, svjetla, ispušni plinovi i razina buke samo su dio elemenata koje karlovački plavci u ovim danima kontorliraju na limenim ljubimcima naših sugrađana.

Pristupiti mogu svi vozači osim, osim vlasnika koji u razdoblju održavanja akcije svoje vozilo podvrgavaju redovnom tehničkom pregledu radi produljenja valjanosti prometne dozvole, odnosno registracije vozila. Ako nešto nije u redu, vozačima se ukazuje na neispravnosti na vozilu, a ukoliko su one veće naravi, bit će poslani na izvanredni tehnički pregled. No budite bez straha, jer u ovom tjednu kaznu ipak nećete dobiti.

– Na području PU karlovačke registrirano je nešto više od 60 tisuća vozila. I dok je prošle godine 468 vozila bilo sankcionirano, ove godine ih je oko 7% manje. No od strane policijskih službenika do kraja listopada ove godine 68 vozila upućeno je na izvanredni tehnički pregled dok ih je prošle godine upućeno tek 24 što čini povećanje od 180 posto. To znači da i dalje na našim prometnicama nailazimo na vozila koja su tehnički neispravna, a koja onda upućujemo na izvanredni tehnički pregled, kazao nam je Igor Brozović iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU karlovačke.

Usprkos takvom povećanju nema zabilježenih prometnih nesreće uzrokovanih zbog tehnički neispravnih vozila, što se pak može povezati upravo s pojačanim policijskim nadzorom jer policijski službenici sada su izravno povezani sa stanicama za tehnički pregled i imaju vizualni uvid, a i veću suradnju, dodao je Brozović.

Stoga ako sumnjate da vaš limeni ljubimac ima neku neispravnost, dođite i besplatno do subote 29. studenog provjerite možete li se bez straha bilo od kazne ili nesreće, voziti prometnicama. Jer vozilo nije samo tu da vas odvede od točke A do točke B, već da to bude na najsigurniji mogući način i bez neželjenih posljedica.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/tehnicka_ispravnost_vozila/*{/rokbox}