Predstavljeno boćanje za osobe s invaliditetom uz poziv svim zainteresiranima da se priključe!

KARLOVAC – Boćanje za osobe s invaliditetom je postalo paraolimpijski sport 1984. godine, a polako ali sigurno stječe sve veću popularnost i u Hrvatskoj. U Karlovcu još uvijek ne postoji registriran klub, no planovi postoje jer se rekreativno već čitav niz godina boćanjem bavi velik broj članova Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije.

Za razliku od ostalih paraolimpijskih sportova boćanje je predviđeno isključivo za osobe sa težim tjelesnim invaliditetom. Izvorno je bio namijenjen za osobe s cerebralnom paralizom, ali sada uključuje i druga oštećenja sa slabijim motoričkim sposobnostima. Boćanje za osobe s invaliditetom se razlikuje od uobičajenog, ali u suštini su skoro pa jednaki. Imaju isto pravilo, a to je biti bliži ciljnoj boći koja je bijele boje i naziva se bulin.

Boćanje za osobe u invalidskim kolicima je sport koji postaje sve popularniji u toj populaciji, stoga je u dvorani OŠ Banija održana prezentacija ovog sporta. Za sada je desetak osoba koje se kontinuirano bave ovim sportom, a dobrodošli su i novi članovi. Kako je sport bitan za zdrave osobe, tako je i za osobe s invaliditetom, osim druženja i sportskog nadmetanja bavljenje nekom aktivnošću dobro utječe na zdravlje.

Stoga i poziv osobama s invaliditetom da se uključe u bavljenje bilo kojom sportskom aktivnošću, jer to im može donijeti samo dobro.