cacib2

Otvorena izložba radova iz privatne zbirke kolekcionara Željka Mavretića

KARLOVAC – “Karlovačko slikarstvo 20. stoljeća” naziv je izložbe koja je sinoć otvorena u Izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”.

Bakropisi, svilotisak, drvorez, prešani ugljen, tuš, akvareli, samo su neke od tehnika zastupljenih u četrdesetak crteža i grafika iz privatne zbirke kolekcionara Željka Mavretića koje zaljubljenici u likovnu umjetnost mogu razgledati u knjižnici. Izložbu je otvorila ravnateljica Frida Bišćan, pročitavši dio predgovora kataloga, kojega je napisao povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže.

Zbirka Karlovčanina Željka Mavretića nastaje već tridesetak godina. Likovne radove karlovačkih slikara i slikara koji su u nekom periodu života boravili u Karlovcu Mavretić je počeo prikupljati sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Posebno mjesto u zbirci imaju likovni stvaraoci koji su u ovom gradu ostavili dublji pečat i koji su svojim djelovanjem doprinijeli razvoju kulturnog duha 20. stoljeća. Svi umjetnički radovi prezentirani na izložbi nastali su između 1901. i 2000. godine.

Ovom izložbom dio Zbirke Mavretić po prvi je puta ponuđen na uvid javnosti, kao sastavnica općekulturnog karlovačkog naslijeđa.

Odabrane radove iz Zbirke Mavretić u knjižnici možete razgledati do 15. prosinca.