cacib2

Unatoč rezovima i nepopularnim mjerama, usvojen proračun za iduću godinu ”težak” 259 milijuna kuna

KARLOVAC – Stabilan, realan i održiv. Ovim tipičnim frazama opisala je ukratko stanje gradske blagajne za iduću godinu pročelnica Lidija Malović unatoč rezanjima u svim odjelima i po svim stavkama. Reže se za školstvo, poticaje u poljoprivredi, poduzetništvu, udrugama, sportu, a manja stavka je i ona za rashode za plaće zaposlenicima u gradskoj upravi. Od 10 odjela samo jedan će iduće godine imati više sredstava nego ove, a to je UO za investicije i europske fondove. Rezultat toga isključivo je 35 milijuna kuna europskog novca za projekt Slatkovodnog akvarija. Ovaj odjel kao i projekt jedini su dobili pohvale oporbe.

No zasmetali su im rezovi, pa je uslijedila rasprava duga gotovo dva i pol sata.

– Vrč ide na vodu dok se ne razbije. Godinama sam upozoravao na razne probleme, govorio da ne radite dobro. Svih ovih godina kriva je bila ekonomska kriza, svjetska kriza, azijski tigrovi … sada je alociran neprijatelj, a to je Hrvatska Vlada, iznimno kritičan bio je SDP-ov Josip Benčić koj je proračun opisao kao ”ništa novo, ništa optimistično” te dodao da hrani jedino sam sebe.

– Najbitnije je da se okrenemo EU fondovima, trebaju nam proizvodni projekti jer samo proizvodnja stvara novu vrijednost, poručila je laburistica Snježana Kirinić.

Nezavisni Davor Petračić smatra pak da grad ima dva proračuna s kojima može raspolagati. Prvi je ovaj gradski, a drugi se nalazi u financijama gradskih tvrtki.

– Bez rezanja osobnih dohodaka, bez povećanja prireza i komunalnih naknada, s povećanjem efikasnosti gradskih tvrtki te bez dizanja cijena, vi ste mogli tražiti upravo od gradskih tvrtki da vrate u proračun 10% svoje dobiti, kaže Petračić.

Unatoč kritikama, pročelnica Malović branila je proračun jer kaže nema tu puno prostora za manevre s obzirom da su 90% proračuna namjenska sredstva, a s 10% odnosno 25 milijuna kuna baš se puno i ne može. U obranu je stao i gradonačelnik Damir Jelić, koji smatra da unatoč svemu proračun je održiv, a u sebi sadrži 20 projekata koji će biti realizirani 2015. godine.

Proračun težak gotovo 259 milijuna kuna ipak je usvojen s tijesnih, ali dovoljnih 13 koalicijskih ruku za. Iako je on manji od drugog rebalansa ovogodišnjeg proračuna, oporba smatra kako je ipak jedan od većih u posljednjih sedam godina. No ako se uzme u obzir da je od 259 milijuna kuna 35 milijuna europskog novca, a 21 milijun proračunskih korisnika u sustavu riznice, dobiva se iznos od realnih 203 milijuna kuna, što spada u manje iznose ravne onima s početka krize. Bilo kako bilo, proračun je podržan, a vjerojatno mu ne gine niti jedan do dva rebalansa iduće godine.