cacib1

Stari grad Novigrad na Dobri u Arheološkom muzeju

ZAGREB – Nakon desetogodišnjih arheoloških i konzervatorsko-restauratorskih radova stari grad Novigrad na Dobri došao je u središte stručne javnosti. U Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorena je izložba Frankopanski kaštel Novigrad na Dobri na kojoj su predstavljeni pronalasci tijekom istraživanja provedenim između 2009. i 2012. godine.

Desetak kilometara od Karlovca, na desnoj obali rijeke Dobre nalazi se Stari grad Novigrad. O župi Dobri i starom gradu pronalaze se izvori čak iz 13. stoljeća, dok prvi pisani trag o dvorcu datira iz 1558. godine. Kroz stoljeća je kaštel mijenjao vlasnike, te više puta bio oštećen. Posljednje stradanje bilo je 1944. kad su ga zapalili partizani, da bi već 9 godina kasnije bio proglašen spomenikom kulture. Dvorac je trenutno u vlasništvu države, ali o njemu skrbe Općina Netretić i Društvo prijatelja Novigrada na Dobri “Frankopan”.

Projekt obnove i revitalizacije Novigrada na Dobri pod vodstvom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Karlovcu započeo je još 1994. godine, dok su istraživanja, čiji rezultati su prikazani na izložbi u Arheološkom muzeju, započeli tek 2009. Ovom izložbom spojena je prošlost Frankopanskog kaštela s njegovom budućnosti.

Izložbu o starom gradu Novigradu na Dobri u Arheološkom muzeju u Zagrebu možete razgledati sve do 28. veljače iduće godine.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/novigrad_arheoloski/*{/rokbox}