cacib1

USKOK podigao optužnicu za izvlačenje novca iz KABA-e

ZAGREB, KARLOVAC – Nakon provedene istrage, USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv devetero hrvatskih državljana, među kojima su Marija Šola i njezini sinovi Sandi, Petar i Tomislav, koje se tereti niz kaznenih djela s ciljem izlačenja novca iz Karlovačke banke.

Osim Marije Šole i sinova, za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti terete se D. B. (1959.), M. T. R. (1953.), J. K. (1972.), L. M. (1946.), J. P. (1950.) i tri trgovačka društva.

Prenosimo tekst optužnice:

“Optužnicom se I. okrivljenici stavlja na teret da je, od svibnja 2007. do ožujka 2013. godine, u zajedničko djelovanje povezala II., III. i IV. okrivljenika u namjeri da sebi i drugima pribave veliku imovinsku dobit. U cilju realizacije plana grupe, okrivljenici su osnovali X. okrivljeno trgovačko društvo, preuzeli jedno društvo te vodili njihovo ali i poslovanje XI. i XII. okrivljenih trgovačkih društava na način da su njihovo poslovanje financirali imovinom jedne banke, zaključivanjem ugovora o kreditu na ime navedenih i drugih društava protivno Zakonu o bankama i Zakonu o kreditnim institucija, te bez poštivanja internih procedura banke, s namjerom da se odobreni krediti ne otplaćuju iz sredstava predmetnih društava, već da se zatvaraju drugim kreditima tih društava i uključivanjem drugih društava kao primatelja kredita, a sve iz imovine banke.

U cilju realizacije plana grupe I. okrivljenica je upravljala i koordinirala poslovanje svih društava u opisanom korištenju imovine banke te je, koristeći funkciju prokuristice i savjetnice Uprave banke, usmjeravala kreditne procese i pronalazila druga društva, klijente banke, radi njihovog uključivanja u zatvaranju kreditnih plasmana prema navedenim društvima. II. okrivljenik je, koristeći položaj predsjednika Uprave banke, donosio odluke o odobravanju, prolongiranju i izmjenama uvjeta visokorizičnih kreditnih plasmana prema navedenim i drugim društvima, te prijenosu imovine banke na svoje ime i u svoje vlasništvo, koristeći pritom imovinu banke za podmirenje vrijednosti prenesene imovine. III. i IV. okrivljenici su, kao odgovorne osobe i osobe koju su zajedno s I. i II. okrivljenicima vodile poslovanje X., XI. i XII. okrivljenih trgovačkih društava, dogovarali kupnju zemljišta i potpisivali dokumentaciju kojom se pravdao odljev sredstava banke za potrebe navedenih društava. Tako su na ime X. okrivljenog trgovačkog društva sredstvima banke kupovali zemljišta na lokaciji Savska Opatovina, a na ime XI. okrivljenog trgovačkog društva zemljište na lokaciji Poduzetničke zone Mlaka-Rakovec, sve s ciljem daljnjeg raspolaganja i ostvarenja velike dobiti, dok su na ime XII. okrivljenog trgovačkog društva kupili nekretninu u Splitu s namjerom da teret financiranja stjecanja prebace na banku. U realizaciji navedenog V. i IX. okrivljenici su, kao odgovorne osobe i osobe koju su vodile poslovanje X. i XI. okrivljenih trgovačkih društava, zajedno s I. do IV. okrivljenicima, sudjelovali u dogovorima o kupnji zemljišta, daljnjem raspolaganju istim te potpisivali potrebnu zemljišnoknjižnu i bankarsku dokumentaciju. Pri tom je VIII. okrivljenik, predsjednik Uprave jednog društva, na štetu tog društva zaključio pravni posao kojim su osigurana znatna sredstva za financiranje XI. okrivljenog trgovačkog društva, dok su im u pronalaženju drugih društava kao prividnih nositelja kredita korištenih za opisanu namjeru pomagali VI. okrivljenica, članica Uprave banke i VII. okrivljenik, direktor Sektora kreditno-garantnih poslova banke.

Na opisani način ostvarili su plasman novčanih sredstava i imovine banke prema sebi, navedenim i drugim društvima u iznosu od najmanje 283.500.000,00 kuna i time banku izložili velikom kreditnom riziku te joj pričinili štetu od najmanje 33.269.000,00 kuna, jednom društvu štetu od 29.889.583,00 kuna, HBOR-u štetu od 4.829.189,96 kuna, proračunu Republike Hrvatske štetu od 4.270.625,32 kune, a sebi i svojim društvima pribavili ukupnu nepripadnu imovinsku korist od najmanje 99.000.000,00 kuna.”