Zbog konja autorice Božice Dragaš – najbolja kratka priča na natječaju “Zlatko Tomičić”

KARLOVAC – Božica Dragaš knjižničarka iz Zagreba laureat je ovogodišnjeg natječaja “Nagrada za kratku priču Zlatko Tomičić” Književnog kruga Karlovac. Prva nagrada otišla je za kratku priču pod nazivom “Zbog konja”. Druga nagrada otišla je Zlatku Cvrtili također u Zagreb i to za priču “Tamna strana mjeseca”. I treća nagrada koja je ujedno novčana kao i prve dvije odlazi u Zagreb priči “Vraćam ti prezime” autorice Ivane Gudelj. Preostalih sedam kratkih priča uz prve tri bit će objavljene u Karlovačkom tjedniku tijekom naredne godine, rečeno je sinoć prilikom dodjeljivanja nagrada za najbolju kratku priču. Inače, na natječaj koji se raspisuje već petnaest godina, ove je godine pristiglo 103 priče iz cijele Hrvatske, ali i iz susjedne BiH.

Najbolja autorska djela, odnosno priče izabralo je stručno povjerenstvo u sastavu prof. Jasenka Staničić, Željko Mavretić i bivši predsjednik Književnog kruga Karlovac Drako Lisac.

Novi predsjednik Književnog kruga Karlovac Želimir Sain, inače dugogodišnji član ovog književnog društva, sinoć tijekom 15. jubilarne godine dodjele nagrada podsjetio je kako ujedno slave i osamnaest godina rada i djelovanja.

Tijekom sinoćnje svečanosti novi član Književnog kruga Karlovac postao je i Damir Valent Dado, autor nekoliko knjiga, a zadnju “Poćupali se maćki” nedavno je predstavio u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić”.

Novi predsjednik Književnog kruga Karlovac Želimir Sain sinoć nam je otkrio i neke planove za buduće djelovanje.

– Mi ćemo u svakom slučaju, s obzirom da sam izabran na izvanrednoj skupštini, već početkom nove sazvati redovitu izbornu skupštinu kako bismo izmijenili statut. Planova imamo puno samo je pitanje da li ćemo naići na razumijevanje lokalne zajednice kako bismo prije svega dobili vlastite prostorije. Nadalje imamo u planu nakon toliko godina vrlo uspješnog provođenja natjačaja objaviti knjigu nagrađenih priča, u planu je i tiskanje knjiga nekih naših članova, rekao Želimir Sain, novi predsjednik Književnog kruga Karlovac.

Na naše pitanje potvrđuje li ovaj natječaj da je dobro baviti se pisanjem priča, Želimir Sain inače i sam pisac odgovorio nam je: u svakom slučaju da je to dobro iz nekoliko razloga. Pisana riječ uvijek ostaje da se ne bi dogodilo nama kao što je rekao Mark Twain “pamtio sam sve, dogodilo se to ili ne”. Dakle onda je bolje da nešto ostane zapisano, rekao je Ž. Sain.