cacib1

Dva vrijedna izdanja Državnog arhiva – završena prva serija “Izvora za povijest grada Karlovca”

KARLOVAC – Završeno je tiskanje posljednjeg izdanja prve serije “Izvora za povijest grada Karlovca” koje se sastoji od šest svezaka i obuhvaća vrijeme od 1778. do 1781. godine. Državni arhiv u Karlovcu ovaj serijal počeo je izdavati još 2010. godine, a već za sljedeću godinu najavljuju novi projekt.

Trebale su četiri godine da se zaokruži razdoblje dvojne sudbenosti u gradu – vojnih i civilnih vlasti koje su se međusobno preklapale i često se sukobljavale. Radi se o zanimljivom razdoblju jer je to vrijeme nastanka slobodnog Kraljevskog grada, kaže arhivist Antonio Bosio koji je uredio navedena izdanja.

Osim dva sveska koja su predstavljena danas u Državnom arhivu, treba reći da je sve krenulo izdavanjem “Bračnih ugovora 1726. – 1780.”, zatim su izdani “Zapisnici poglavarstva 1778.”, “Carske i kraljevske povelje grada Karlovca 1774.-1837”. a zatim je nastavljeno izdavanjem Zapisnika poglavarstva za sljedeće razdoblje. Svi svesci mogu se nabaviti u Državnom arhivu, a nastavak slijedi već sljedeće godine.

Podsjetimo kako najstariji dokument u Državnom arhivu potječe iz 1497. godine, a ukoliko želite pogledati neki dokument ili fotografiju iz povijesti našeg grada dovoljno je samo ispuniti zahtjev, naime vrata arhiva otvorena su svim građanima svaki dan od 8 do 13 sati.