Gospodarsko socijalno vijeće o nezaposlenosti

KARLOVAC – Sljedećih godinu dana na čelu županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća bit će predstavnik sindikalnih središnjica Nikola Badovinac, dok će mu dopredsjednici biti Igor Jurković ispred Hrvatske udruge poslodavaca i Ivan Banjavčić kao predstavnik Karlovačke županije. Na današnjoj sjednici najviše je bilo riječi o nezaposlenosti i mjerama zapošljavanja za sljedeću godinu.

Nezaposlenost je u studenom na području Karlovačke županije porasla za jedan posto, odnosno u evidenciji karlovačke podružnice Zavoda za zapošljavanje, 101 osoba više je nezaposlena. Ipak, u odnosu na isti mjesec prošle godine radi se o smanjenju za 9,4 posto. U evidenciji je 780 novoprijavljenih, dok ih se odjavilo 333 zbog zaposlenja. Porazan je podatak da gotovo 57 posto nezaposlenih čine žene, a najviše je bez posla onih koji su stari od 30 do 49 godina.

U odnosu na prethodnu godinu u Karlovcu je broj nezaposlenih smanjen za 10 posto, Dugoj Resi za 12 posto, Ozlju za 24 posto, Vojniću za 31 posto dok zanemariv pada broja nezaposlenih od 0,2 posto bilježi i Slunj. Ogulin pak bilježi porast broja nezaposlenih od 3,9 posto. Veći postotak je onih koji se na Zavod prijavljuju iz radnog odnosa, a kao i do sada struktura nezaposlenih je nepovoljna – više od 32 posto je bez završene ili samo sa osnovnom školom. Iako većinu nezaposlenih čine mladih u Karlovačkoj županiji problem su i osobe starije od 50 godina. Ako se i zaposle, osobe sa Zavoda uglavnom rade ne ugovore na određeno vrijeme, samo četiri posto sretnika posao pronađe na neodređeno. Najviše se zapošljava u preređivačkoj industriji, a slijede trgovina i ugostiteljstvo. Ove godine 93 osobe bile su uključene i u neki od obrazovnih programa na Zavodu.

Problem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je što nema evidenciju zaposlenih, pa se ne može govoriti o realnim brojkama nezaposlenih, rekao je između ostalog pročelnik karlovačke podružnice HZZ-a Žarko Vukobrat.

Zabrinjavajuć je i podatak da je po brojkama od nas lošija jedino Sisačko – moslavačka županija. Što nas čeka iduće godine tek ćemo vidjeti.