cacib1

Gotovo 10 tisuća osoba gubi prebivalište ako se ne javi policiji do kraja godine

KARLOVAC – Gotovo 10 tisuća osoba s područja na kojem djeluje karlovačka Policijska uprava nikada nije imalo osobnu iskaznicu ili je prijavljeno na nepostojećoj adresi. Svi oni koji do kraja godine ne prijave prebivalište ili ne potvrde da zaista žive tamo gdje su prijavljeni bit će izbrisani s te adrese. Prebivalište moraju odjaviti oni koji na adresi prebivališta ne borave duže od godinu dana, odnosno moraju prijaviti privremeni odlazak.

Na kraju listopada ove godine gotovo 300 tisuća državljana Republike Hrvatske je bilo bez osobne iskaznice ili bez valjane adrese. Nevaljalom ili nepostojećom adresom u policiji smatraju onu bez kućnog broja ili s kućnim brojem nula. Uz to, postoje još dvije kategorije osoba koje se moraju do kraja godine javiti u policiju. Prva kategorija su oni koji su 29. prosinca 2012. godine bili u inozemstvu duže od godinu dana, te su dužni odjaviti prebivalište u Hrvatskoj i prijaviti privremeni odlazak.

Druga kategorija su osobe obuhvaćene programom obnove ili stambenog zbrinjavanja, a nekretnina im još nije obnovljena ili vraćena, dok su treća kategorija osobe koje nikad nisu imale osobnu iskaznicu, a starije su od 16 godina. Svi oni dužni su javiti se u policijsku upravu na čijem području im je prijavljeno prebivalište.

– Sada osobnu iskaznicu može dobiti i dijete, no, sa 16 godina svaka osoba mora imati osobnu iskaznicu. Na dan 29.12.2012. čak 4.927 osoba nije ishodilo osobnu iskaznicu a bile su starije od 16 godina. Isto tako, čak je 4.633 osoba koje su na taj isti datum imale nevažeće iskaznice, a da ih nisu ishodile do kraja listopada ove godine. Uz to, 374 osoba su prijavljene na nevažećim adresama, ispričala je voditeljica Službe upravnih i inspekcijskih poslova PU karlovačke Jasminka Toljan.

Prilikom odjave prebivališta dužni ste vratiti osobnu iskaznicu kako bi ona bila uništena. Iz policije ujedno napominju da odjavom prebivališta osoba ne gubi hrvatsko državljanstvo, nego i nadalje ostaje hrvatski državljanin, samo što nema pravo na osobnu iskaznicu.