cacib1

“Tradicija koja nas spaja” i ove godine u Zagrebu – predstavilo se pet nacionalnih manjina

ZAGREB – Pod nazivom “Tradicija koja nas spaja”, pet nacionalnih manjina grada Zagreba predstavilo je svoje božićne običaje u Kulturnom centru Dubrava. U cilju prihvaćanja i uvažavanja drugih kultura, moramo izgraditi pozitivan stav prema vlastitom nacionalnom bogatstvu i tradiciji, čulo se između ostalog prilikom otvaranja ove manifestacije.

Prije nekoliko godina u Narodnom sveučilištu Dubrava krenulo je održavanje Božićne subote, a zatim su se na božićnim radionicama osim hrvatske tradicije počeli prikazivati i običaji nacionalnih manjina, s ciljem da se prvenstveno mladi upoznaju sa starim običajima pojedinih naroda.

Iako su pojedini običaji slični, ipak ima i osebujnih tradicija. Komercijalizacija je uništila duh Božića, no njegovanjem običaja, on ipak pokušava preživjeti u onom smislu u kojem je to bilo nekad, ističu organizatori.

Uz tradicionalna jela i božićne običaje uvijek ide i pjesma. Zborovi Slovenskog doma i poljski Wisla kao i nekoliko hrvatskih društava učinili su božićni ugođaj potpunijim. Problem većine manjinskih zajednica su mladi ljudi. Osobito su nam to potvrdili Slovaci i Slovenci koji kažu da je mlade teško zainteresirati za tradiciju njihovih predaka.

Ako bude više financijskih sredstava sljedeće godine, tada je u planu proširenje ovog događanja, a prema najavama možda izađu iz Zagreba u ostatak Hrvatske u cilju što bolje prezentacije raznih kultura.