Mladi Karlovčani manje su skloni drogama od vršnjaka u Zagrebu

KARLOVAC – 84 posto srednjoškolaca Karlovačke županije nikad nije probalo drogu. Ipak, tu je i 2 posto onih koji su na dobrom putu da postanu ovisnici budući da su drogu konzumirali više od 40 puta. Neki su to od rezultata
ESPAD istraživanja koje je provedeno među srednjoškolcima u Karlovačkoj županiji, čiji su rezultati predstavljeni danas u povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Radi se o standardiziranom europskom istraživanju o pušenju, alkoholu i drogama koje je sada po prvi puta provedeno i u našoj županiji. Istraživanje je na uzorku od 875 učenika prvih i drugih razreda srednjih škola proveo županijski Zavod za javno zdravstvo.

Rezultati kažu – iako negativnih pojava ima, možemo biti zadovoljni jer ih je mnogo manje u odnosu na mnoge druge sredine. Tako primjerice mladi iz Karlovačke županije manje koriste drogu od svojih vršnjaka u Zagrebu, a bolje stoje i u odnosu na hrvatski prosjek.

– Osobe koje su ovisne o alkoholu i drogama nisu neodgojeni i bahati ljudi, niti su nužno teška sirotinja ili pak obijesni bogatuni. Ne može ih se tako jednostavno svrstati u “ladicu”, to su samo obični ljudi, nešto osjetljiviji od većine, koji se nisu spremni nositi sa svakodnevnom realnošću. Najlakše je osuditi čovjeka i reći da je alkoholičar ili narkoman, ali treba vidjeti zbog čega osoba ima problem s alkoholom ili drogom, jer takvim se ljudima mora i može pomoći – poručio je s današnje prezentacije Marko Kraljević, voditelj Službe za prevenciju ovisnosti.

Budući da je ovo prvo standardizirano istraživanje provedeno u Karlovačkoj županiji, rezultati će poslužiti kao polazna točka, kako bi se nakon nekoliko godina, kada istraživanje s istim pitanjima bude ponovljeno, mogao evaluirati rad službi koje se bave prevencijom ovisnosti među mladima.