gimnazija_kotlovnica

  • December 17, 2014
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Prije nešto više od mjesec dana kotlovnica u Gimnaziji Karlovac krenula je u probni rad, a ovih dana stigla je i uporabna dozvola. Učinkovitije grijanje koje će donijeti financijske uštede zaokružuje priču oko energetske učinkovitosti u ovoj školi u kojoj su nedavno obnovljene i elektro instalacije te uveden internet u svaku učionicu.

Gimnazija Karlovac izdvojila se iz sustava Toplane i prešla na novi sustav grijanja. Investiciju vrijednu gotovo 816 tisuća kuna većinskim dijelom financirala je Karlovačka županija, dok je 155 tisuća kuna izdvojio Fond za zaštitu okoliša. Radi se o plinskoj kotlovnici s kondenzacijskim kotlom, a uvođenjem novog sustava grijanja troškovi su smanjeni na mjesčnoj bazi za oko 40 tisuća kuna, kaže ravnatelj Damir Mandić. Iz županije najavljuju nastavak rada na energetskoj učinkovitosti, a što će sve biti odrađeno uvelike će ovisiti o nadležnim Ministarstvima.

Karlovačka županija kontinuirano ulaže u prostore kojima gospodari, nekoliko obnovljenih kotlovnica i ove je godine pušteno u rad, a tako će se nastaviti i sljedeće. Osim škola ulaganje će sljedeće godine biti i u zgradu u Vranyczanyevoj ulici odnosno sjedištu Karlovačke županije, a župan Ivan Vučić kaže kako će se i taj prostor najvjerojatnije odvojiti iz sustava Toplane, a kojim načinom će se grijati odlučit će stručnjaci.

Trenutno je u izradi projektna dokumentacija za izmjenu energenta. U svakom slučaju energetskoj učinkovitosti nastojat će se dati velika pažnja i sljedeće godine.