cacib1

Projekt “Nove vještine za jednake mogućnosti” bliži se kraju, cilj je smanjiti nezaposlenost

KARLOVAC – U cilju povećanja zapošljivosti žena iz ruralnih krajeva, Ženska grupa Korak provodi projekt Nove vještine za jednake mogućnosti. Žene su do sada prošle teorijski i praktični dio školovanja za zanimanja: sakupljač ljekovitog bilja, voćar i mljekar – sirar. U tijeku je izrada poslovnih planova, a projekt završava u ožujku iduće godine.

Projekt Nove vještine za jednake mogućnosti financiran je najvećim dijelom iz europskog socijalnog fonda i vrijedan je 191 tisuću eura, partneri su sudjelovali sa 42 tisuće. Cilj projekta je doprinijeti integraciji nezaposlenih žena pripadnica nacionalnih manjina iz ruralnih područja županije na tržište rada, odnosno potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje.

Iako se većina od 61 uključene žene već bavi nekom granom poljoprivrede, cilj je bio i povećati njihova znanja i informiranost kroz program koji će biti upisan u radnu knjižicu. Većina ih je dugotrajno nezaposlena, a 23 su odlučile napraviti i vlastiti poslovni plan kako bi povećale svoju konkurentnost na tržištu.

Odrađeno je i studijsko putovanje u Primorsko – goransku županiju gdje su imale priliku vidjeti primjere dobre prakse. Cilj projekta u konačnici je smanjiti nezaposlenost na području Karlovačke županije, odnosno u Karlovcu, Ogulinu, Slunju, Krnjaku, Vojniću i Plaškom gdje se projekt provodi.