cacib1

Marčetić odgovorio UZO-u: Lokacijsku imamo, a studija izvodljivosti je u izradi

KARLOVAC – Nakon napada, slijedi odgovor. Tako bi se mogla sažeti konferencija za novinare koju je održao direktor Kodosa Zdravko Marčetić pojačan županom i dožupanima nakon što su ga prošlog tjedna prozvali članovi Udruge za zaštitu okoliša. Za razliku od njih, Marčetić nije napadao nikoga već je dokumentima demantirao sve i jednu tvrdnju članova Udruge.

Jedna od zamjerki UZO-a bila je što se Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori nije našao na tzv. ”Junckerovoj” listi projekata koji će biti financirani EU sredstvima. Direktor Marčetić odgovor na to pitanje zatražio je u Ministarstvu zaštite okoliša iz kojeg su mu odgovorili kako su na tom popisu projekti javno – privatnog partnerstva vrijednosti veće od 50 milijuna eura. CGO Babina gora ”težak” je oko 30 milijuna eura stoga se niti nije mogao naći na tom popisu.

No naći će se na listi projekata koje ministarstvo planira prijaviti na jedan od EU natječeja iz programa Konkurentnost i kohezija, prema sadašnjem stanju do kolovoza iduće godine. Marčetić je kazao i kako je lokacijska dozvola dobivena ove godine u svibnju, a vrijedi do svibnja 2016. godine. Što se pak tiče studije izvodljivosti, ona je pojašnjava Marčetić u izradi.

– Mi smo raspisali javni natječaj za izradu studije izvodljivosti, javilo nam se sedam ponuđača. Uz nas natječaje su raspisala još tri Centra, a na sve su uložene žalbe. Naše dokumentacije poslane su u Zagreb na komisiju, za dva Centra žalba je uvažena, a jednino kod nas nije, odgovorio je Marčetić.

Studija košta 2,8 milijuna kuna od kojih će osnivač, dakle jedinice lokalne i regionalne samouprave platiti 560 tisuća kuna (samo PDV), a ostatak Fond za zaštitu okoliše i energetsku učinkovitost, kazao je dožupan Ivan Banjavčić te dodao kako je izrada već krenula, ljudi su bili na terenu, rade i snimaju stanje.

Studija će biti gotova do početka svibnja iduće godine, a tada će biti poznata i tehnologija Centra, o kojoj prije toga Marčetić ne želi govoriti. Izrađen je novi terminski plan prema kojem će CGO Babina gora biti gotov do veljače 2018. godine, tako da o plaćanju penala nema niti govora.

Centar će biti industrija, a ne smetlište koje će obezvrijediti zemljište, zaključio je župan Ivan Vučić dodavši kako UZO uvijek pogodi održati konferenciju kada su neki izbori u pitanju pa tako je bilo i ovaj put. Naime prošlog tjedna odabran je direktor Centra, na natječaj su se javila dva kandidata, a na mandat od četiri godine izabran je atkualni direktor Marčetić.