Iz ROZP-a savjetuju kako preživjeti 2015. godinu

KARLOVAC – Radite li vlastiti kućni proračun? Iz Regionalne organizacije za zaštitu potrošača poručuju da bi ga trebali izraditi, ako želite lakše preživjeti 2015. godinu. I ove godine kroz 20 savjeta pokušali su građanima olakšati gospodarenje novcem.

Prvi korak je provjeriti prelaze li troškovi prihode, ako koristite dopušteno prekoračenje, a račune na karticama ne možete podmiriti u mjesecu u kojem dolaze na naplatu, odgovor je – trošite. U tom slučaju rješenje je štednja, poručuju iz ROZP-a.

Savjet je da napravite vlastiti kućni proračun i po potrebi njegov rebalans tijekom godine, a prerežite i nepotrebne kreditne kartice, u većini slučajeva povoljnije je podići kredit nego plaćati kamate na kartice. Najgore što sada možete učiniti je otići u dozvoljeni minus.

Isplanirajte koliko možete izdvojiti za darove, proslave dječjih rođendana i sitna zadovoljstva, poručuje Željko Tomašić te dodaje da sve savjete možete pronaći na internet stranici regionalne organizacije za zaštitu potrošača. Najvažnije je da račune platite na vrijeme.

Naši ljudi i dalje su skloniji preživljavanju iz mjeseca u mjesec, nego izradi svog vlastitog proračuna, koji bi im dobro došao kroz godinu smatra Tomašić.

Savjete možete pronaći na http://www.rozp.hr/index.php/potrosacki-savjetnik/korisni-savjeti/162-dvadest-savjeta-kako-prezivjeti-2015