Za Božić nije bilo puno intervencija, iz Hitne se nadaju da će tako biti i za doček Nove

KARLOVAC – Djelatnici Hitne medicinske pomoći prosječno mjesečno imaju tisuću intervencija, aktivni su tijekom cijele godine, a dok u ljetnim mjesecima više posla imaju s kroničnim bolesnicima, zimski mjeseci rezervirani su većinom za lomove izazvane ledom, iako ih srećom ove godine još nije bilo.

Hitna medicinska pomoć jedna je od službi koja je tijekom cijele godine aktivna, protekle blagdane ocjenjuju dobrima jer nisu imali previše intervencija, a istom se nadaju i za doček Nove godine. Zadovoljni su i činjenicom da ove godine nisu evidentirali lomove na ledu, tako da su upozorenja koja su građanima davali ipak zaživjela. Problem su i dalje brojne lažne intervencije, odnosno neodgovorni građani koji hitnu zovu kad to nije potrebno, iako su djelatnici naviknuti na takve pozive, upozoravaju da to ne bi trebalo raditi, jer nekom kome je pomoć zaista potrebna možete ugroziti život.

U ovom poslu najvažnije su dvije stvari: koncentracija i brzina. No, osim za timove na terenu to je potrebno i djelatnicima na prijamnom odjelu, čiji posao nije nimalo lak, osobito u vrijeme blagdana. Velik problem djelatnicima hitne medicinske pomoći stvaraju i nesavjesni vozači. Naviknuti su u hitnoj i na neugodne situacije, nestrpljivost pozivatelja, a ima čak i onih koji svakodnevno zovu jer su usamljeni i potreban im je samo razgovor.

Pravila nema, ponekad kad očekuju najgore, to se ne dogodi, ali nadaju se da će i doček proći u najboljem redu, iako su svjesni da će kao i svake godine najveću borbu voditi s alkoholiziranim maloljetnicima.