Obavezna članarina za jednostavna d.o.o., plaćat će 20 kuna mjesečno

HRVATSKA, KARLOVAC – Osim obrtnika, kojima je od 1. siječnja mjesečna komorska naknada povećana s dosadašnje 44 na 52 kune, Nova godina donosi promjene i za vlasnike jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću koji do sada nisu bili obavezni plaćati članarinu Hrvatskoj gospodarskoj komori. Dok članarina za mala, srednja i velika poduzeća ostaje nepromijenjena, odnosno male tvrtke plaćat će 42 kune, srednja poduzeća 1.083, a velika 3.973 kune mjesečno, za jednostavna društva uvedena je članarina koja mjesečno iznosi 20 kuna. Riječ je o simboličnom iznosu, poručuju iz komore.

– Otkako je prije dvije godine omogućeno osnivanje takvih tvrtki, one su bile oslobođene plaćanja članarine kako bi im se omogućio lakši početak poslovanja. I sada kada je uvedena članarina, ona za jednostavna d.o.o. iznosi dvostruko manje nego za male tvrtke, što je također odlučeno kako bi im se olakšalo. Treba reći i da su neke od tih tvrtki koristile usluge komore u vrijeme kada su tek bile u fazi pokretanja, neke su nam se obraćale tijekom ove dvije godine besplatnog članstva, tako da će im ovo biti prilika da se ubuduće i više koriste našim uslugama – kaže Zlatko Kuzman, predsjednik HGK Županijske komore Karlovac. Inače, otkako je 2012. godine omogućeno osnivanje ovakvih tvrtki, koje su u javnosti poznate kao “tvrtke za 10 kuna”, Karlovačkoj županiji osnovano ih je nekoliko stotina.

U HGK dodaju i kako se smanjivanjem članarina i ukidanjem komorskog doprinosa u posljednje četiri godine išlo na ruku gospodarstvenicima, kojima je na taj način opterećenje smanjeno za čak 135 milijuna kuna.

U situaciji kada se u državnom vrhu na razini Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poduzetništva već mjesecima ne može postići konsezus o budućnosti HGK, o planovima i aktivnostima u 2015. godini teško je govoriti.

– To unosi jednu veliku nesigurnost u poslovanje HGK, mi smo već prepolovili svoj proračun, teže nam je financijski pratiti nastupe naših poduzetnika na sajmovima, sada to ne možemo raditi u onoj mjeri kao ranije. No ono što nastojimo je da naše usluge ostanu jednako dostupne i u tome za sada nekako uspijevamo – kaže Kuzman.

Više o budućnosti komore trebalo bi se znati nakon 15. siječnja, do kada je otvorena javna rasprava o prijedlogu novog zakona o HGK kojega je predložilo Ministarstvo gospodarstva. Podsjetimo, svoju verziju prijedloga zakona samo mjesec dana ranije iznijelo je i Ministarstvo poduzetništva, a sporni prijedlog ministra Marasa temeljio se na dobrovoljnom članstvu za mikro i male te obveznom za srednje i velike poduzetnike. U prijedlogu ministra Vrdoljaka pak stoji da 40-ak kuna mjesečno nisu veliko financijsko opterećenje za male tvrtke te se kao i do sada predviđa obvezno članstvo za sve kategorije poduzetnika.