Obnova Starog grada Ribnika prioritet u 2015. godini

RIBNIK – Najvažnije što želimo napraviti u sljedećoj godini je pokretanje stvari oko Starog grada Ribnika, poručuju iz istoimene općine.

Stari grad Ribnik, poznat i kao Wasserburg, u prijevodu vodeni grad, vrijedan je spomenik graditeljstva. Riječ je o rijetkom primjeru srednjovjekovne nizinske vodene utvrde. Načelnik općine Ribnik Željko Car podsjeća da je ovaj projekt dugogodišnji prioritet te da je dogovor koji je postignut s vlasnicom Ingrid Frankopan rezultat pritisaka koje općinska vlast provodi posljednjih nekoliko godina. Naime, da bi se realiziralo uređenje Starog grada, općina je razmatrala čak i razvrgavanje ugovora s vlasnicom, kojoj je, podsjetimo, dvorac prodan 2002. godine za nešto više od 1,5 milijuna kuna. Sada kada je dogovor konačno postignut, brzina realizacije ovisit će o tome hoće li za ovaj projekt “kapnuti” koji euro od natječaja na koji će biti kandidiran. Nakon dugogodišnjih pritisaka na obitelj Frankopan da učini nešto konkretno, njihov prijedlog, s kojim se složilo i Ministarstvo kulture, izgleda ovako.

– Stari grad bio bi kominacija javnih, javno-privatnih i privatnih sadržaja. Donji dio bio bi namijenjen za izložbe, na prvom katu bili bi saloni koji bi se mogli iznajmiti, a na gornjem dijelu bili bi apartmani za obitelj, ali i umjetnike, slikare i pisce koji u Ribnik dolazili stvarati – pojašnjava načelnik Željko Car.

Za prvu ruku, kao ne preveliku investiciju, u općini najavljuju postavljanje panoa na kojemu će posjetitelji moći doznati informacije o Starom gradu, a ujedno će tim panoom biti skriven sadašnji glavni ulaz u dvorac koji je zapravo nastao tek nakandno. Na taj bi način bio onemogućen ulaz u samo dvorište, zbog opasnosti urušavanja ganjaka koji su zbog trenutnog stanja opasni za posjetitelje. Najavljeno je i uređenje okoliša te peterokrake kule u koju bi turisti mogli ući.