KABA

Butala: Uspješna i burna godina iza karlovačkog HGSS-a

KARLOVAC – Pripadnici karlovačke stanice HGSS-a sudjelovali su lani u ukupno 62 akcije, od kojih su mnoge bile višednevne te su podrazumijevale veći broj intervencija. Unatoč napornoj godini, kada pogledaju rezultate – zadovoljni su.

– Prošlu godinu završili smo s uspjehom, znači nitko od spašavatelja nije stradao, svi su živi i zdravi, a to je najvažnije. Godina je uglavnom bila obilježena spašavanjima na vodi i velikim poplavama, kako na području Karlovca, tako i cijele Hrvatske. Priskakali smo u pomoć drugim stanicama, kao što su i one nama kada je to bilo potrebno – kaže pročelnik karlovačke stanice HGSS-a Dubravko Butala.

Po poplavama će godinu pamtiti i karlovački HGSS-ovac Josip Granić, jedan od onih koji su pohitali u pomoć poplavljenoj Slavoniji.

– Tko god je tamo bio, neće zaboraviti što je doživio. Bili smo u Slavoniji desetak dana u dva navrata, dečki su se stvarno naradili. Prošla godina bila nam je dobra škola, imali smo priliku učiti i na tuđim i na svojim greškama. I u Karlovcu je bilo puno posla, za vrijeme rujanske poplave odradili smo čak 86 intervencija, sve te intervencije pisane su kao jedna akcija, a tijekom godine imali smo četiri takve velike akcije – pojašnjava Granić.

Karlovački HGSS trenutno broji 32 pripadnika, među kojima su i tri djevojke. Zanimljivo je da oni ovaj težak i zahtjevan posao odrađuju volonterski. Novi članovi uvijek su dobrodošli, no bitno je da znaju u što se upuštaju, jer ovo nije, kao što neki misle, samo hobi, već način života koji zahtjeva velika odricanja.

Usprkos problemu financiranja, koje nije zakonski definirano, već se svodi na to da općine i gradovi iz proračuna izdvajaju po željama i mogućnostima, s ponosom ističu da su moderno opremljena služba, koja je spremna nositi se i s najtežim uvjetima, što su i dokazali u proteklim mjesecima.

Ipak se nadaju da će u budućnosti doći do zakonskih izmjena koje bi definirale financiranje njihova rada, jer riječ je, poručuju, o zahtjevnom i opasnom poslu koji iziskuje kvalitetnu opremu i obučene ljude. Zadovoljni su iznosima koje za njih izdvajaju Grad Karlovac i Karlovačka županija, koji za rad HGSS-a u proračunu osiguravaju 100.000 kuna, pa i iznosima od dvadesetak tisuća kuna koji im stižu iz ozaljskog i dugoreškog proračuna, dok primjerice Grad Slunj izdavaja samo 5 tisuća kuna, što je, poručuju, premalo, posebice uzme li se u obzir broj intervencija na ovom području. Inače, najmanje novca za rad HGSS u ovoj godini izdvojila je Općina Kamanje, a radi se o iznosu od svega 1.500 kuna.