KABA

Osobe treće životne dobi dobivaju društveno rekreacijske kutke

KARLOVAC - Župan Ivan Vučić danas je u ime Karlovačke županije potpisao sporazum o partnerstvu u projektu “Dodajmo život godinama”, vrijednom 732 tisuće i 600 eura. Radi se o projektu iz programa “Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., Europski socijalni fond – jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za pružanje socijalnih usluga. Projektom će biti organiziran društveno-rekreacijski kutak u četiri društva Crvenog križa u Slunju, Ogulinu, Ozlju i Vojniću, gdje će starije i nemoćne osobe moći kvalitetnije provoditi vrijeme uz pomoć stručno educiranog osoblja. Nositelj projekta i vodeći partner je slunjski Crveni križ. U okviru projeka također će biti uposleno šest osoba. Tijekom provedbe projekta Upravni odjel Karlovačke županije za zdravstvo i socijalnu skrb izradit će katalog o vrstama i oblicima socijalnih usluga na podučju naše županije koje pružaju udruge civlinog društva. Također će biti organizirane i brojne radionice.

– Temeljem odluke Županijske skupštine, koja je prošle godine donijela odluku o promicanju zdravlja u kojoj su razrađene mjere, aktivnosti i prioriteti skrbi za starije i nemoćne osobe, u suradnji s gradskim društvom Crvenog križa Slunj uz pomoć našeg upravnog odjela kandidirali smo ovaj projekt prema Europskom socijalnom fondu. Bogu hvala naš projekt je prošao i za tu smo namjenu dobili sto tisuća eura, rekao je župan Ivan Vučić.

Mirjana Puškarić ravnateljica slunjskog Crvenog križa je kazala kako će u novom društveno rekreacijskom kutku u prosjeku dnevno boraviti do 80 osoba, a osim što će biti zaposleno šest osoba također će biti educirane gerontodomaćice, točnije njih četrnaest. Puškarić je također kazala kako će nakon petnaest mjeseci koliko je predviđeno trajanje projekta on ostati održiv. Prve aktivnosti vezane uz projekt počinju u veljači.