Stigla gripa, zabilježeno desetak slučajeva u Karlovcu, Slunju i D. Resi

KARLOVAC – Visoka temperatura, glavobolja, opća slabost i nemoć, bolovi u mišićima i zglobovima, kašalj i curenje ili začepljenost nosa – ukoliko ste se prepoznali u nekima od ovih simptoma ili možda čak i svima, vrlo je vjerojatno da imate gripu, jer gripa je ovih dana i službeno stigla u naše krajeve. U Karlovačkoj županiji zabilježeno je prvih desetak slučajeva oboljelih osoba, a osim iz Karlovca, prijave stižu iz Slunja i Duge Rese.

– Ljudi obično na svaku prehladu kažu da imaju gripu, ali to nije isto. Kod obične prehlade nema visoke temperature i teške iscrpljenosti, nego čovjek nekoliko dana kašljuca i šmrca, a temperatura može biti povišena, ali ne kao kod gripe. Kad je u pitanju gripa, onda je tu tipična klinička slika – temperatura viša od 38 stupnjeva, teški bolovi, iznemoglost, klonulost, to traje po nekoliko dana. Bitno je reći da bi gripu trebalo odležati, pogotovo kad se radi o starijim ljudima, a posebno ako su uz to i kronični bolesnici, jer za njih gripa može biti pogubna – kaže dr. Boško Milanković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Iako je gripa najčešće blaga bolest, uobičajenog tijeka, kod nekih se bolesnika ipak pojavljuju komplikacije, pa se rizične skupine, a to su stariji od 65 godina, kronični bolesnici, trudnice i djeca mlađa od dvije godine, u slučaju da obole od gripe ipak trebaju savjetovati s liječnikom.

Inače, ove je godine protiv gripe procijepljeno oko 8.100 osoba i to uglavnom iz kategorije rizičnih skupina.