Broj nezaposlenih narastao i u prosincu

KARLOVAC – I u prosincu je u Karlovačkoj županiji nastavljen trend rasta broja nezaposlenih.

Na kraju mjeseca u evidenciji Zavoda za zapošljavanje bilo je 10.556 nezaposlenih, što je u odnosu na protekli mjesec povećanje za 1,5 posto, tj. za 153 osobe. Ipak, na godišnjoj razini vidljivo je smanjenje nezaposlenosti za 9,2 posto, odnosno za 1.073 osobe.

Sličan je trend prisutan i na državnom nivou; krajem prosinca u Hrvatskoj su evidentirane 316.763 nezaposlene osobe, što je povećanje od 1,4 posto u odnosu na protekli mjesec, ali i smanjenje od 12,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U prosincu se na Zavod za zapošljavanje PU Karlovac prijavilo 739 osoba, što je u odnosu na protekli mjesec smanjenje za 41 osobu, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 5 osoba. Udio novoprijavljenih osoba u ukupnom broju nezaposlenih na kraju mjeseca iznosio je 7 posto, dok većina novoprijavljenih, njih preko 75 posto, dolazi iz nekog oblika radnog odnosa.

S druge strane tijekom mjeseca iz evidencije nezaposlenih u HZZ PU Karlovac odjavljeno je 586 osoba, od toga 274 (49 posto) zbog zaposlenja, a ostali iz drugih razloga među kojima su umirovljenje, neodazivanje na savjetovanja ili pak ostvarivanje prava na rodiljnu ili roditeljsku skrb.

error: Content is protected !!