Opća bolnica Karlovac slavi svoj dan, prisjećanje na dobrotvora Nikolu Šebetića

KARLOVAC – Nikola Šebetić cijeli je svoj imetak ostavio za izgradnju bolnice i ubožnice na Dubovcu koja se počela graditi 1846. godine. U spomen na ovog karlovačkog dobrotvora 14. siječnja obilježava se dan Opće bolnice Karlovac.

Prije 171 godine 14. siječnja Nikola Šebetić napustio je ovaj svijet, a svoju zemlju ostavio oporučno za izgradnju tadašnje Opće bolnice Dubovac, odnosno ubožnice. Više od 20 godina njemu u spomen obilježava se Dan bolnice, iako je Šebetiću i prije odavana počast od strane djelatnika tadašnjeg medicinskog centra.

Na darovanom zemljištu, bolnica na Dubovcu izgrađena je 1846. godine kao jednokatnica, a 1883. godine dograđen je još jedan kat. Bio je to početak modernog zdravstva u Karlovcu, iz te zgrade se razvila tadašnja Opća bolnica, a 70-ih godina prošlog stoljeća dio bolničkih sadržaja preseljen je u sadašnju Opću bolnicu na Švarči.

Dan bolnice obilježen je svetom misom u crkvi Majke Božje Snježne na Dubovcu u spomen na karlovačkog dobrotvora Nikolu Šebetića, a sanacijski upravitelj OB Karlovac Suad Crnica smatra kako je bolnica daleko otišla od Šebetićeve smrti, unatoč brojnim problemima većinom financijske naravi s kojima se bolnica susrela posljednjih godina.

dan_bolnice14012015

error: Content is protected !!