KABA

Hrvatska vojska naručila prve modele puške VHS 2

KARLOVAC – Ministarstvo obrane Republike Hrvatske kupuje vojnu opremu odnosno proizvode koji su zadovoljili određene zahtjeve za kvalitetom i dokazali se na tržištu, tako se osnovna oprema svakog vojnika – od odore do naoružanja kupuje od hrvatskih proizvođača. Svoje mjesto među njima ima i karlovački HS Produkt.

Ministarstvo obrane posljednjih je godina uvelo praksu da se početkom godine potpišu ugovori s proizvođačima što olakšava situaciju jer na taj način proizvođači mogu unaprijed napraviti plan proizvodnje, ali i priljeva financijskih sredstava, kaže direktor HS Produkta Željko Pavlin i dodaje da ova tvrtka većinu svojih proizvoda izvozi.

Ovaj ugovor jest važan i dobar, ali u financijskom smislu nije velika stavka u poslovanju HS Produkta, kaže Pavlin. U Ministarstvu je tako potpisan ugovor za novu pušku VHS 2, radi se o prvoj narudžbi za ovaj novi model i radi se o samo 50-ak komada. Ministar je najavio i kako bi kompletna Hrvatska vojska pušku VHS 1 koju trenutno koriste zamijenila upravo puškom VHS 2.

Iako financijska strana tog Ugovora nije toliko važna za HS Produkt, reference su bitnije, jer prvo pitanje na stranim tržištima je upravo koristi li vaša vojska to oružje, odnosno prvi kupac mora biti upravo domaće ministarstvo obrane što je ovim ugovorom ispunjeno, kaže Pavlin. Kako je Hrvatska član NATO saveza to podrazumijeva da su obavljena i složena ispitivanja koja se priznaju i u drugim zemljama.