Trideset učenika s teškoćama dobilo asistente u nastavi

DRAGANIĆI – Učenica osmog razreda OŠ Draganići, Tea Husnik, jedna je od učenika s teškoćama na području Karlovačke županije koji su nedavno dobili asistente koji im svakodnevno pomažu tijekom trajanja nastave. Osmašica Tea do sada se sa svim izazovima na koje je naišla tijekom svog školovanja suočavala sama, stoga joj ovakva pomoć, kaže, mnogo znači.

Tea je samo jedno od ukupno tridesetero djece iz 16 osnovnih i dvije srednje škole koji su dobili pomoćnike u sklopu ovog projekta, kojega Karlovačka županija provodi u suradnji s Centrom inkluzivne potpore IDEM iz Zagreba. U sklopu projekta koji se financira iz Europskog socijalnog fonda odobreno je zapošljavanje 29 asistenata, koji će učenicima s teškoćama omogućiti da budu što samostalniji i manje ovisni o drugim osobama. Projektom je doduše zatražen novac za 44 pomoćnika u nastavi za ukupno 52 učenika, no u Županiji imaju obećanje i za one učenike koji nisu za sada nisu ostvarili pravo na asistenta te poručuju da će se pobrinuti da i oni dobiju pomoć koja im je potrebna.

Inače, u cijeloj Hrvatskoj prihvaćeno je ukupno 26 projekata za zapošljavanje 1.022 pomoćnika u nastavi, čime je asistente dobilo ukupno 1.038 učenika s teškoćama. Sveukupna vrijednost ovih projekata iznosi čak 45 milijuna kuna.