Naselja na lijevoj obali Kupe priključena na pročistač otpadnih voda, stižu im i veći računi

KARLOVAC – Ovih dana i mještanima Banije, Drežnika i dijela Ilovca koji žive na području lijeve obale Kupe uvedena je usluga pročišćavanja otpadnih voda. Vodovod i kanalizacija ishodila je uporabne dozvole za precrpne stanice Banija I i Banija II te Drežnik, što znači da se otpadne vode s tog područja odvode na uređaj za pročišćavanje, a potom pročišćene ispuštaju u rijeku.

No, osim neosporno pozitivne ekološke komponente, ova priča ima i manje dobru stranu, a to je povećanje računa za uslugu pročišćavanja. Cijena usluge pročišćavanja otpadnih voda sastoji se od fiksnog i varijabilnog dijela; za domaćinstva fiksni dio cijene iznosi 2,84 kune mjesečno, a varijabilni 2,86 kune po kubnom metru ispuštene vode. Za poslovne subjekte fiksni dio cijene iznosi 10,44 kuna mjesečno, a varijabilni 3,14 kune po kubnom metru vode, a na ove iznose obračunava se i 13 posto PDV-a. Novi korisnici ove usluge, povećanje cijene će vidjeti na računu Inkasatora u veljači.

Podsjetimo, prvi put na području Karlovca usluga prošišćavanja otpadnih voda uvedena je 2012. godine, kada je u rad pušten uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Karlovca i Duge Rese, koji je sastavni dio ISPA projekta u Karlovcu, većim dijelom financiranog sredstvima Europske unije.