Sanacija bolnice ide prema planu, dugovanje znatno smanjeno

KARLOVAC – Kad je Opća bolnica Karlovac ušla u postupak sanacije dugovanja su bila oko 54 milijuna kuna, danas je situacija puno bolja, iako se gubici na mjesečnom nivou kreću oko četiri milijuna duga prema dobavljačima. Ovime je zadovoljan sanacijski upravitelj Suad Crnica koji je istaknuo da bi u ovoj godini bolnica trebala poslovati bez gubitaka.

Unatoč brojnim financijskim problemima u kojima je bolnica bila na početku sanacije valja istaknuti kako se modernizacija usluga i obnova bolnice nastavila i u zadnjem razdoblju, nekoliko odjela je obnovljeno, kontinuirano se ulaže u novu opremu i može se reći da sanacija ide prema planu, o čemu govori i podatak o smanjenju dugova.

Država je sanirala ranija dugovanja bolnice u iznosu od 35 milijuna kuna, time su sanirani dugovi prema dobavljačima, a u bolnici se unutarnjim rezovima došlo do brojke od gotovo 20 milijuna kuna. Ukupna potraživanja na taj su način smanjena na razinu između četiri i šest milijuna kuna.

Ugovor koji je bolnica potpisala na rok od tri mjeseca sa HZZO-om jamči joj povećanje sredstava od milijun do milijun dvjesto tisuća kuna, a uz praćenje indeksa kvalitete poslovanja odnosno pružanja usluge taj iznos se može popeti na dva milijuna kuna. Crnica smatra kako je to dokaz da su medijski napisi, prema kojima je karlovačka bolnica stavljena na pretposljednje mjesto po kvaliteti usluge omaška koja se nije smijela dogoditi.

Vrijeme pred nama pokazat će da sve ono što je uloženo u reorganizaciju bolnice i sanaciju ipak daje razultate i da ćemo biti zadovoljni, smatra Crnica.