KABA

Nezavisna lista: Gašenje Večernjaka prilika je za Karlovački tjednik

KARLOVAC – Na gašenje karlovačkog dopisništva Večernjeg lista reagirala je Nezavisna lista Karlovac. Smatraju kako jer ovo još jedan u nizu ušutkavanja novina. Iz Nezavisne liste tako podsjećaju da je u posljednjih desetak godina ukinut Karlovački list, gasila su se dopisništva ostalih dnevnika, potom i dopisništvo Hrvatske televizije, a Večernji je najžilavije odolijevao pošasti sve manjeg tržišta za tiskane medije.

Nije uvijek bilo tako. Oni malo stariji sjećaju se da je Karlovac imao čak i omladinski list TOK, uz druge listove koji su pokrivali događaje u gradu i okolici. Dolaskom demokracije medijska scena se proširila i neko je vrijeme izgledalo kao da je Karlovac dovoljno važan i dovoljno grad da bude kvalitetno i raznoliko medijski popraćen. No ta je slika kratko trajala i Karlovac više nije medijski zanimljiv, barem ne tiskanim medijima. Pitanje koje ovdje također valja postaviti je zašto Karlovac više nije medijski zanimljiv? Odgovor je jednostavan. Politika je od ovog grada napravila grad bez kritičkog mišljenja i propitivanja, nezanimljivi grad jednoumlja, nezamjeranja i podilaženja strukturama; grad bez različitosti, grad bez kina, grad bez dijaloga, grad bez političke odgovornosti, bez vibrantne kulturne i političke scene, smatraju u Nezavisnoj listi.

No, nije sve tako crno, smatraju, da je ovo nova prilika za Karlovački tjednik koji bi ovime mogao ponovno dobiti na važnosti.

Pozivamo vlasnika, uredništvo i novinare Karlovačkog tjednika da iskoriste priliku i promoviraju svoj list u relevantnu i pouzdanu novinu grada Karlovca. Pozivamo sve koji uređuju i stvaraju Tjednik da ga otvore kao tribinu za sve različitosti kojima obiluje naš grad. Sada imate priliku otvoriti svoje stranice svima koji imaju što reći, imate priliku kvalitetnim komentarima, kolumnama i ostalim novinarskim žanrovima od svog i našeg lista napraviti tiskovinu koja će se rado čitati i citirati, koja će informirati i obavještavati, koja će biti i javna kritička pozornica, pravi renesansni trg grada. Novinari, imate priliku postati analitični, istraživački, kritični i otvoreni. Osnovni preduvjet za ostvarivanje ovog cilja je otklon od vlastodržaca, profesionalno poštenje, etika, hrabrost i sloboda. Kada bi u sebi imala stvarnog interesa za boljitak ovoga grada, to bi trebala prepoznati i cijeniti i ova, pa i svaka druga vlast, smatraju u Nezavisnoj listi i dodaju: Ako Tjednik postane takva novina, zasigurno će i otpušteni novinari ponovno naći posao.