Vučić: Malo je generacija koje su imale čast stvarati domovinu, mi smo ta generacija

KARLOVAC – Hrvatska je 15. siječnja 1992. godine postala međunarodno priznata država. Na taj dan našu domovinu priznalo je 12 zemalja, a ujedno su uspostavljeni diplomatski odnosi s Njemačkom. Hrvatska je na taj dan prije 23 godine ostvarila tisućljetni san, a to je san o stvaranju samostalne i suverene države koji je obilježen sinoć svečanom akademijom u Domu HV Zrinski u organizaciji Koordinacije braniteljskih udruga i Udruga braniteljskih zadruga Karlovačke županije, a pod pokroviteljstvom Karlovačke županije i grada Karlovca.

15. siječnja 1992. godine Hrvatsku su redom priznale Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska i Švedska, a to su prije učinile i Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino. Sve te zemlje potvrdile u Hrvatsko NE bivšoj Jugoslaviji.

– Ti dani ponosa za nas ipak nisu bili i dani slobode. U vrijeme međunarodnog priznanja Hrvatske 52% naše županije bilo je okupirano, ali ono što je dalo snagu našim braniteljima da se odupru srpskoj agresiji upravo je priznanje gotovo svih zemalja koje su znale kako je to biti u neželjenoj zajednici jer želja svakog čovjeka je imati obitelj, a želja svakog naroda je imati domovinu. Malo je generacija koje su imale čast stvarati domovinu. Mi smo ta generacija, kazao je u svom govoru župan Ivan Vučić.

Dok se u brojnim društvima u svijetu u ovim trenucima događaju međureligijski sukobi, u Hrvatskoj toga nema, upravo zbog naše blagosti i otvorenosti prema svima i na tu blagost moramo biti ponosni jer ipak je postojao trenutak kada smo rekli ne, kazao je u svom govoru gradonačelnik Damir Jelić.

– Sve što se odvija u našoj naciji, ako ima u isto vrijeme duhovnu snagu koja se izražava kroz molitvu ili žrtvu i s druge strane ono što je svjetovno, može uspjeti. Tako je uspjela i ova naša Hrvatska, a nama je dana samo da bismo je prenijeli što čišću našim potomcima, zaključio je gradonačelnik.

Svečanu akademiju prigodnim programom uveličali su Prvi mješoviti pjevački zbor hrvatskih branitelja Karlovačke županije ”Petar Svačić”, tamburaški orkestar KUD-a Sveti Juraj Draganić, klapa Campanel, Cicibani te solisti Ivan Mateša, Željko Goršić i i Josip Fištrović.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/dan_priznanja_2015/*{/rokbox}