Za sada ništa od oprosta dugova Karlovčanima koji su dužni gradskim tvrtkama

HRVATSKA, KARLOVAC – Potpisani su prvi sporazumi s jedinicama lokalne samouprave i javnim tvrtkama o otpisu dugova blokiranim najsiromašnijim građanima. Sporazum za ublažavanje financijskih teškoća građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate, s premijerom Zoranom Milanovićem potpisali su gradonačelnici Rijeke, Splita i Osijeka te zamjenica zagrebačkog gradonačelnika. Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić jučer je poslijepodne u Zaboku isti sporazum potpisala s čelnicima još desetak gradova i općina. Sporazum su također potpisali predsjednici uprava Hrvatske pošte i Hrvatske elektroprivrede te ravnatelj Poslovanja Hrvatske radiotelevizije, a danas i teleoperateri te banke.

Mnoge Karlovčane zanima hoće li se u provođenje ove mjere, odnosno otpis dugova najsiromašnijima, uključiti i Grad Karlovac, no nažalost čini se da se to neće dogoditi tako brzo.

– Nemamo nikakve upute i pokušavamo saznati o čemu se uopće radi – kratko nam je odgovorila glasnogovornica Grada Karlovca Ana Župančić Žunac.

U Vladi pak kažu da su poslali poziv svim gradovima i općinama da se priključe sporazumu, no da ih ne mogu natjerati da dio dugova koji je u njihovoj ingerenciji, oproste svojim socijalno najugroženijim građanima. Radi se o dugovima prema komunalnim poduzećima, koja su, naime, u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Inače, upravo s obrazloženjem da je riječ o diskriminatorskom modelu upravljanja državom, jer je sporazum o ublažavanju financijskih poteškoća potpisan samo s nekim gradovima, udruga građana “Blokirani” optužila je Vladu da apsolutno krši temeljno načelo Ustava po kojem su svi građani jednaki pred zakonom. Stoga je ova udruga najavila da će pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom.