Prošle godine putem mjera zaposleno 597 nezaposlenih osoba

KARLOVAC – U Hrvatskoj je prema posljednjim podacima nezaposleno 328.187 osoba. Iako je to za petnaestak tisuća osoba manje nego godinu dana ranije, treba uzeti u obzir i velik broj onih koji su napustili državu u potrazi za poslom u inozemstvu. Zato je hrvatska Vlada objavila nove mjere za poticanje zapošljavanja.

Za mjere aktivne politike zapošljavanja ove godine je u državnom proračunu osigurano oko 500 milijuna kuna te više od 600 milijuna kuna iz europskog socijalnog fonda, a cijeli paket vezan uz europski socijalni fond do 2020. vrijedi više od 14 milijardi kuna. I ove godine su mjere aktivne politike krojene prema ciljanim skupinama i čine osam paketa mjera, koji su usmjereni na mlade, posebne skupine, osobe s invaliditetom, starije osobe, dugotrajno nezaposlene, osobe romske nacionalne manjine i žene.

Tijekom prošle godine mjere za poticanje zapošljavanja u Karlovcu je iskoristilo 597 osoba, što je za oko 400 manje nego godinu ranije.

Od 1. siječnja u poticanju zapošljavanja mladih uvedene su još neke novosti; povećana je naknada za rad bez zasnivanja radnog odnosa sa 1.600 na 2.400 kuna, a stupile su na snagu i izmjene o doprinosima s olakšicama za poslodavce koji zaposle mlade u dobi od 15 do 29 godina na ugovor na neodređeno vrijeme.