Kampanja “Živim život bez nasilja” u Vojniću

KARLOVAC – „Živim život bez nasilja” naziv je kampanje koju su pokrenuli Ministarstvo unutarnjih poslova i Ujedinjeni narodi u Republici Hrvatskoj, a koja je danas predstavljena u Vojniću. Povod za akciju bio je 25. studeni kad se obilježava Međunarodni dan sprečavanja nasilja nad ženama, a Vojnić je izabran za domaćina jer je jedna od rijetkih općina gdje je zabilježen trend povećanja nasilja.

Partneri u provođenju aktivnosti su Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (Obiteljski centri), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstvo pravosuđa, Agencija za odgoj i obrazovanje te udruge civilnog društva. Akcija „Živim život bez nasilja” namijenjena je učenicima osnovnih skola, pogotovo 7. razreda. Projekt se provodi kroz tri komponente, i to u razredu, putem kazališne predstave, te kroz natjecanje literarnih i likovnih radova.

Cilj aktivnosti je senzibiliziranje javnosti na problem nasilja te poticanje građana, a posebno žrtava na prijavljivanje obiteljskog nasilja. O pozitivnom utjecaju preventivnih programa govori i statistika. Naime, zabilježen je trend smanjenja broja ubojstava, te kaznenih djela maloljetnika na nacionalnoj razini. No, kod broja kaznenih djela na štetu maloljetnika bilježi se rast od čak 18 posto u posljednjih godinu dana.

Općina Vojnić u kojoj je danas predstavljen program uključuje se u sve projekte ovog tipa, upravo zbog crnih statistika koje su povećane nedavnim dvostrukim ubojstvom u kojem su sudjelovali mladi ljudi.

U programu „Živim život bez nasilja” u Karlovačkoj županiji je sudjelovalo više od tisuću učenika, koji su predstavu “Nasilje, za nasilje nema opravdanja” u režiji Zijaha Sokolovića imali priliku vidjeti u školi u Grabriku. U predstavi glumi Zlatan Zuhrić Zuhra, inače voditelj cijelog programa. U glazbenom dijelu su mu se pridružili pijanist Matija Dedić i grupa Apokalipso.