KABA

Vinari i vinogradari slave Vincekovo

KRAŠIĆ – Blagdan je svetog Vinka – popularniji pod nazivom Vincekovo, a uz Martinje je najveći vinogradarski blagdan. Običaj je da se na današnji dan blagoslivljaju vinogradi i trsovi. Vinogradari već tradicionalno, prvi put u novoj godini pohode svoje vinograde. Simboličnim orezivanjem trsova objavljuju početak radova u njima, po trsovima vješaju kobasice i kulene da grozdovi u novoj godini budu veliki poput kulena, a trsovi se zatim krste domaćim vinom.

Svog zaštitnika vinogradari mole za još bolji urod u novoj godini te da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti i nametnika. Vincekovo je danas na dugoreškom području u Goričicama i Gršćakima, a u subotu u ozaljskom kraju – Vivodini, Vrhovcu i Vinici. Posebno svečano bilo je na imanju Šimanović, koji već godinama njeguju vinograde i proizvode vino. Svečanost u Krašiću je održana u organizaciji Udruge ljubitelja dobrog vina.

Potporu vinarima i vinogradarima krašićkog i pribićkog kraja daje i Općina Krašić, koja, kako naglašava načelnik Josip Petković Fajnik, usprkos skromnom proračunu uvijek pronađe koju kunu i za vinare. U planu je proširenje i Krašićke vinske ceste.

Svečanost proslave Vincekova na krašićkim bregima trajat će dugo u noć, jer vinari na taj način započinju novu vinogradarsku godinu. Kako su nam kazali vinari, svaki dobar rad treba započeti dobrim jelim i kapljicom najfinijeg vina iz njihovih podruma.

vincekovo_krasic_2

vincekovo_krasic_3